Bugun...



Dünya turizm liderler zirvesi Bodrum’da başladı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bugün başlayan Uluslar arası turizm forumuna CHP’li Bülent Kuşoğlu’nun sözleri damgasını vurdu. 15 ülkeden 30’un üzerinde üst düzey turizm yöneticilerinin katıldığı forumun açılışında konuşan Kuşoğlu “Tamam turizm gelişsin yatırımlar yapılsın ama doğa katledilmesin"dedi

facebook-paylas
Tarih: 11-06-2021 14:34

Dünya turizm liderler zirvesi Bodrum’da başladı

Kuşoğlu "Doğayı korumakta  çok önemli. Ancak turizm pandemi dönemi ile birlikte tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ciddi bir döneme girdi, pandemiden sonra turizmde çok farklılıklar olacak. Uluslar arası turizm gelirlerinin toplamı yaklaşık 1,5 trilyon. Bunun yüzde 1’i doğa ve çevrenin, denizlerin korunmasına ayrılsa sorunların önemli bölümü çözülür” diye konuştu.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy’de ki bur turistik tesiste düzenlenen  Global Turizm Forum Bodrum toplantıları bugün başladı. Foruma Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Nadir Alparslan, chp Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu,  Muğla CHP Milletvekili Süleyman Demir, Muğla Ak Parti Milletvekilleri Mehmet Yavuz Demir ve Yelda Erol Gökcan, Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Aras ile turizm sektörünün önde gelen isimleri katıldı.

 

TURİZMDE DİJİTAL GÖÇ YAŞANDI

 

Londra merkezli Dünya Turizm Forumu Enstitüsünün girişimi Küresel Turizm Forumu’nun (Global Tourism Forum) bu seneki zirvesi Bodrum’da 10-12 Haziran 2021 tarihleri arasında yapılıyor. Forumun açılış konuşmasını yapan Aras, son bir buçuk yılda tüm dünyayı etkileyen pandeminin  turizm endüstrisinde de büyük bir değişim ve dönüşüm yarattığını belirterek başladığı konuşmasında

“Bu dönüşümün en çok göze çarpanı ise kuşkusuz dijital göç oldu. Artık insanlar iş ve sosyal hayatını dijital göçebe olarak sürdürmeyi düşünüyor. Elimizdeki veriler 17 milyondan fazla dijital göçebe olarak tanımlanan çalışan sayısının olduğunu gösteriyor. Yine aynı veriler, dijital göçebelerin %70’inin kadın olduğunu ve bu çalışanların haftada 40 saatten fazla mesai harcadığını gösteriyor. Yakın tarihte 50 milyon olacağı öngörülen dijital göçebelerin ‘yeni normal’ olarak tanımlanan bu yeni süreçte hayatımızda çok daha fazla yer alacak. Dijital göçebe olarak tanımlanan iş hayatının aktörleri aynı zamanda turizm sektörünün de çok önemli bir unsuru haline gelecek” ifadelerini kullandı.

 

 

BODRUM GÜVENLİ TATİL ANLAYIŞININ MERKEZİ OLACAK

 

Aras  “Türkiye ve Bodrum’un dijital göçebe kavramına turizm sektöründe hızlı adaptasyonu için ihtiyacımız olan tek şey devlet prosedürünün kolaylaştırılması.  Bodrum yeni normalde, hem dijital göçebeler üzerinden iş eğilimlerini hem de yerli ve yabancı turistlerin tatil eğilimlerini belirleyecek ve karşılayacak özelikte. Bodrum, yeni normale geçeceğimiz şu günlerde değişen iş yapma (dijital göçebelik) ve güvenli tatil anlayışını benimseyecekler için önemli bir destinasyon olacaktır. Bodrum bu süreçte kalabalık kent yaşamından uzak, sakin, doğa içinde, tarihi dokularla iç içe olan coğrafi örgüsüyle ödüllü liman ve marinalarıyla iş ve tatili bir arada kurgulayacak, tüm talepleri karşılayacak donanıma sahiptir. Ayrıca kara ambulansı, deniz ambulansı, hava ambulansı, 3 tam donanımlı hastane ve yeterli sayıda yatak kapasitesi, gelişmiş bir sağlık altyapısı ve yaygınlaştırılacak seyahat sigortasıyla güvenli tatil için de çok önemli bir merkez olacaktır” dedi.

 

BODRUM DÜNYANIN BLUE DAVOS’U OLACAK

 

Aras konuşmasını  “Bodrum nüfusu pandemiyle birlikte 3’e katlandı.Amacımız bu yeni koşullara adapte olup, tüm altyapıyı güçlendirerek Bodrum’da 12 ay turizmi canlı tutmak.

2,5 milyon turist ve 5 milyar dolar gelir hedefimize bu sayede ulaşabileceğimize inanıyoruz.Yani Bodrum’da globalleşme ve yerelleşmenin karışımından oluşturacağımız yeni bir dünya kurarak Bodrum’u globalleşmenin en iyi örneği olan bir markaya dönüştürebiliriz. Bodrum’da cazibe unsurlarını öne çıkarmak, yeni cazibe alanları oluşturarak yurt içinden ve yurt dışından yatırımcı ve turist çekmek için Bodrum’u çeşitli etkinliklerle uluslararası bir boyuta taşımak istiyoruz. Bu amaçla düzenlediğimiz Global Turizm Forum ile bir ilke imza atarak Bodrum’u Dünya’nın Blue Davos’u yapmayı hedefliyoruz” sözleri ile tamamladı.

 

 

TURİZM HAREKETLERİ YÜZDE 74 AZALDI

 

Forumun açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, şu anda dünya ticaretinde lojistikte ciddi talep yoğunluğunun olduğunu belirterek, "Aynı beklentinin turizmde de olacağını, çok uzun süredir evlerde kapalı kalan insanların ciddi bir şekilde turizm hareketliliği getireceğini görüyoruz. Bu dönem aşının sağlanması ve ortamın iyileşmesiyle hızlı şekilde toparlayacağımız bir dönem olacak. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, 2020 yılında uluslararası turizm hareketleri yüzde 74 daraldı. Uluslararası turizm gelirlerindeki kayıp ise 2009 finansal krizinde yaşanan kayıptan 11 kat daha fazla. Ancak inanıyoruz ki bacasız sanayimiz, hizmet ihracatının dinamosu olan turizm sektörümüz, salgın sürecinde elde edilen tüm tecrübe ve kazanımlarla bizleri güvenilir yarınlara daha hızlı şekilde taşıyacak. Şu anda dünya ticaretinde lojistikte ciddi talep yoğunluğu var” diye konuştu.

 

 

TURİZME YATIRIMLAR YAPILSIN AMA DOĞA KATLEDİLMESİN

 

1997-2007 yıllarında İngiltere Başbakanlığı yapan Tony Blair’in online katıldığı forumda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ise “Tamam turizm gelişsin yatırımlar yapılsın ama doğa katledilmesin, doğayı korumakta çok önemli, yatırımların yapıldığı yerlerde doğa ve çevre katliamları yapılmasın” dedi. Kuşoğlu yaptığı konuşmada “Türkiye’de 1980 lerde hız kazanan turizm son yıllarda dünya zirvesine ulaştı. Ancak turizm pandemi dönemi ile birlikte tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ciddi bir döneme girdi, pandemiden sonra turizmde çok farklılıklar olacak. Uluslar arası turizm gelirlerinin toplamı yaklaşık 1,5 trilyon. Bunun yüzde 1’i doğa ve çevrenin, denizlerin korunmasına ayrılsa sorunların önemli bölümü çözülür. Pandemi dönemi sonrası turizmde, turist gönderen ekonomisi güçlü ülkeler turizm konusunda çok yasakçı ve kuralcı olmaması gerekir. Turizm sektörünü silah olarak kullanmaması gerekir. Turizmde KOBİ benzeri bir uluslararası kaynağın devreye sokulması düşünülmeli, tartışılmalı” dedi.

Zirve’de gün boyunca yerli ve yabancı turizm sektör temsilcileri pandemi sonrası küresel turizm değerlendirmesi yaparak, alınacak önlemler izlenecek yolu görüşecek.



HABER VİDEOSU





Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI