Bugun...



Dilek Boğazı’nda yavru Akdeniz foku ölü olarak bulundu

Bayrak Adası yakınlarında yavru Akdeniz foku ölü olarak bulundu. Fokun ölüm nedeninin belirlenmesi için inceleme başlatıldı.

facebook-paylas
Tarih: 04-10-2022 20:01

Dilek Boğazı’nda yavru Akdeniz foku ölü olarak bulundu

Aydın’ın Kuşadası ilçesindeki EKODOSD (Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler derneği) üyesi Ali Kazbin Sobaşat ve arkadaşları, Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı ile Yunanistan'ın Samos Adası arasında bulunan Bayrak Adası'nın güneyinde denizde tekneyle giderken su yüzeyinde bir kütleyi fark ettiler.  Yaklaştıklarında kütlenin bir Akdeniz Foku (Monachus monachus) olduğunu gördüler. Fokun görüldüğü bölge ve konuyla ilgili Kuşadası Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bilgi verildi. Ölü Akdeniz foku denizden alınarak inceleme başlatıldı.

 

 

 

YAVRU AKDENİZ FOKUNUN ÖLÜ BULUNMASI HEM ÜZÜCÜ HEM DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Sualtı Araştırmaları Derneği’nin (SAD) Akdeniz Foku Araştırma grubu Koordinatörü Cem Orkun Kıraç’la konu ile ilgili açıklama yaptı

Kıraç “3 Ekim 2022 tarihinde Dilek Yarımadası kuzeybatı kıyılarında yer alan Bayrak Adası yakınlarında bulunan yavru Akdeniz foku ölüsü hem üzücü hem de düşündürücüdür. Ancak öte yandan Kuşadası ve Dilek Yarımadası Milli parkı kıyılarında halen bu nadir deniz memelisinin var olduğunu ve bunun da ötesinde yavruladığını göstermesi bakımından da önemli bir ipucudur.  Akdeniz fokunu ölü olarak açık denizde bulan EKODOSD Derneği üyeleri fokla ilgili bilgileri, fokun dışarıdan herhangi bir darp aldığına veya ateşli silahla öldürüldüğüne ilişkin işaret olmadığını vurgulamışlardır” diye konuştu.

 

 

ÖLÜM NEDENİ ARAŞTIRILACAK

Can Kıraç açıklamasının devamında ise  “Yavru fokların ölüm nedenlerinden bazıları fırtınalarda annelerinden kopan yavruların öksüz kalmaları ve açlıktan ölmeleri veya doğrudan fırtınanın etkisi ile kuvvetli dalgaların yavruları kayalara vurarak ölmelerine neden olmasıdır. Buradaki ölümün kesin yargıya varmamakla birlikte büyük olasılıkla öksüz fokun açlıktan veya dalgaların kayalara çarpması sonucu daha önce de örneklerine rastlandığı gibi bir nedenle öldüğü düşünülmektedir.

Bölgede fokların yaşadıklarını ve yavrulama bile olduğunu göstermesi bakımından Aydın 'ın el değmemiş ve hala doğallığını koruyan kıyıların ne kadar önemli olduğunu ve korunmaları gerektiğini anlamamız gerekmekte.” Dedi.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI