Bugun...



Deprem fırtınasının ardından İncirli Adası’ndaki (Nisiros) yanardağda hareketlilik arttı

Muğla’nın Bodrum ilçesine 30 km. Datça ilçesine ise 15 km. uzaklıktaki İncirli (Nisiros) adasındaki tarihin en eski volkanik krater gölü yakınlarında son üç haftada meydana gelen depremler nedeniyle tarihin en eski volkanik krater gölünde hareketlilik olduğu ve ada halkında gerginliğe yol açtığı belirtildi. Son olarak 133 yıl önce patlayan yanardağda yaşanan hareketlilik üzerine adaya bilim adamlarının gönderileceği açıklandı.

facebook-paylas
Tarih: 01-05-2021 12:20

Deprem fırtınasının ardından İncirli Adası’ndaki (Nisiros) yanardağda hareketlilik arttı

Yunanistan’da yayın yapan www.neqsbeasts.gr sitesinin okuyucularına duyurduğu haberde bölgede yaşanan deprem fırtınasının 50 kilometrekare büyüklüğünde ve yaklaşık 1000 kişinin yaşadığı turistik İncirli (Nisiros) Adası’ndaki 40 bin yıllık volkanik krater gölünde hareketlilik yaşandığını belirtti.

 

YANARDAĞDA EN SON 133 YIL ÖNCE PATLAMA YAŞANDI

 

Ege’deki Oniki Adalar Bölgesi arasında en popüler olan adaların başında gelen İncirli Adası’nın 650 metre rakımlı Polyvotis Yanardağı’nın son olarak 1888 yılında patladığı o günden sonra zaman zaman yaşanan hareketliliğin kraterde doğa üstü güzellikleri ortaya çıkardığı belirtildi.

 

TURİSTLERİN AKININA UĞRUYOR

 

İncirli Adası’nı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan ve ilk kez 150 bin yıl önce yaşanan yanardağ patlamasının ardından oluşan adanın turist akınına uğrayan yanardağındaki krater gölünün 260 metre çapında ve 30 metre derinlikte olduğu belirtildi. Son olarak 133 yıl önce harekete geçen ve patlama yaşanan yanardağ etrafında ise patlamadan sonra meydana gelen yer altı sularının oluşturduğu kaplıcaların turizm amaçlı kullanılmaya devam ettiği belirtildi.

 

 

SON DEPREMLERDEN SONRA FAY HATTINDA HAREKETLİLİK ARTTI, ADAYA BİLİM HEYETİ GİDECEK

 

Volkanın 2.400 m uzunluğunda ve 950 m genişliğinde bir kaldera ile çevrili olduğu son günlerde kaplıcalardaki suyun ısındığı ve kükürt kokusunun arttığının belirtilmesinin ve ada halkında yaşanan gerginliğin artması üzerine Atina Jeodinamik Enstitüsü’nden bir bilim heyetinin önümüzdeki günlerde adaya gelerek incelemelerde bulunacağı açıklandı.

 

İncirlik Adası’nın mitolojik hikayesi: Yanardağın adını alan  Polyvotis adındaki canavarın kaçmasını engellemek için Deniz Tanrısı Poseidon,  Bodrum’un karşısındaki İstanköy Adası’nın (Kos) bir parçasını koparır ve canavarın üstüne atar. Canavar bu kayanın altında ezilir ancak hayatta kalır. Polyvotis her inlediğinde ada sarsılır ve volkanik depremler meydana gelir.

 

 

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI