Bugun...



Çimento fabrikası kurulmasına köylülerden sert tepki

Muğla’nın Menteşe ilçesinde entegre çimento fabrikası kurulmasına karşı çıkan bölge yaşayanları ve çevreciler proje hakkında verilen “ÇED olumlu” kararının iptali için fabrikanın kurulması planlanan bölgede açıklama yapıldı.

facebook-paylas
Tarih: 27-01-2022 20:31

Çimento fabrikası kurulmasına köylülerden sert tepki

Muğla’nın Menteşe ilçesinde entegre çimento fabrikası kurulması için Menteşe Belediyesi tarafından verilen ruhsat tepki gösteren mahalle yaşayanları ve çevreciler proje hakkında verilen “ÇED olumlu” kararının iptalini istedi. Menteşe Kent Konseyi ile Menteşe Meclisi Deştin Çevre Platformu tarafından fabrikanın kurulması planlanan bölgede açıklama yaptı.

Menteşe ilçesi Bayır Mahallesinde entegre çimento fabrikası kurulması için Menteşe Belediyesi tarafından verilen ruhsata ilişkin tepkiler devam ediyor. Köylülerin de katıldığı, Menteşe Kent Konseyi ile Menteşe Meclisi Deştin Çevre Platformu tarafından fabrikanın kurulması planlanan bölgede açıklama yapıldı. Açıklamada, "Proje hakkında verilen ‘ÇED olumlu’ raporunun iptali talebi ile Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği ile Deştin ve Alaşar köylüleri adına dava açtık. Menteşe Belediye Başkanlığı tarafından verilen ruhsatın iptali ve ÇED olumlu kararının geri çekilmesi konusundaki hukuki işlemlerimizi gerçekleştireceğiz" denildi.

 

KÖYLÜLER 29 YILDIR MÜCADELE EDİYOR

1993 yılında başlayan, Bayır Mahallesinde Çimento Fabrikası kurma çabalarının inatla sürdürüldüğü ve gelinen nokta olarak Menteşe Belediye Başkanlığına yapılan ruhsat başvurusunun kabulü ile fabrikaya yapı ruhsatı verildiği belirtilerek, “1993 yılındaki ilk girişimin ardından ADOÇİM Çimento Beton San. ve Tic. A.Ş tarafından 2006 yılında bu amaçla çalışma yürütülmüş ve Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan 6 Ağustos 2006 tarihinde ÇED olumlu kararı alınmıştır. Alınan bu ÇED kararına karşı çevre köyler tarafından ciddi bir mücadele yürütülerek Deştin Köyü Muhtarlığı adına açılan dava 2015 yılında ÇED izninin iptali ile sonuçlanmış ve karar 2016 yılında kesinleşmiştir" ifadeleri kullanıldı.

 

FABRİKANIN ZARAR LARI ÇOK FAZLA

26 Aralık’ta Menteşe Kent Konseyi, Deştin platformu olarak yapılan  ortak basın açıklamasında TMMOB Mimarlar Odası’nca düzenlenen 1 Ekim 2021 tarihli Mesleki Denetimde ÇED Çekince Raporu’nda tespit edilen sakıncaları paylaştıkları hatırlatılarak açıklamaya şöyle devam edildi:
“Sonraki süreçte Nihai ÇED Raporu konusunda, mahkemeye sunmak üzere Prof. Dr. M. Doğan Kantarcı (Em) tarafından uzman görüşü de hazırlanmıştır. Bahse konu rapor ve uzman görüşü incelendiğinde yapılması düşünülen projenin Kazan ve Bayır sulama göletlerinin su toplama havzası üzerinde yer aldığı görüldü. Projenin yaratacağı tahribat neticesinde bu iki göletten sulanan tarım arazilerinin zarar göreceği, hammadde ocaklarında tercih edilen faaliyet yönteminin dereler ve yer altı suları bakımından zarar verici etkiye sahip olacağı ortaya çıktı. Hali hazırda katı yakıtlı 3 termik santral, başkaca çimento fabrikaları ve çok sayıda taş ve mermer ocağından kaynaklı kirlenmenin boyutları ile birlikte düşünüldüğünde hava kalitesi açısından ciddi sonuçlar yaratacağı ortada. Tesiste yapılması planlanan üretimin hali hazırda sıkışık durumda olan Muğla Yatağan Karayoluna ekstra bir yük ekleyeceği görülmektedir. Öte yandan toplam 776 hektar büyüklüğündeki proje alanı tarım alanlarına ve yetişmiş zeytinliklere fazlasıyla yakındır. Deştin köyü bakımından bu mesafe 2 kilometreye kadar düşmekte olup ÇED dosyasında bulunan Tarım Ve Orman İl Müdürlüğü yazısında 1-1,5 kilometre mesafede başka zeytinliklerde mevcuttur. Bu Durum ise 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu’nun 20. Maddesine kesin aykırılık oluşturmaktadır."

 

NİHAİ ÇED RAPORU ÇOK HATALI VE GÜNCELLİĞİNİ YİTİRMİŞ

Nihai ÇED raporunun çok hatalı ve güncelliğini yitirmiş veri içerdiği, tarım ve yerleşim alanlarına mesafe, proje alanında bulunan orman vasıflı alanlar gibi konularda yanlış bilgilere dayalı hazırlandığı açıklanarak, “Mevcut hali ile ÇED raporu projenin çevre üzerinde yaratacağı tahribatı göz ardı etmektedir. Tüm bu sebeplerle bugün itibarı ile proje hakkında verilen ‘ÇED olumlu’ kararının iptali talebi ile Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği ile Deştin ve Alaşar köylüleri adına dava açtık. Önümüzdeki günlerde de Menteşe Belediye Başkanlığı tarafından verilen ruhsatın iptali ve ÇED olumlu kararının geri çekilmesi konusundaki hukuki işlemlerimizi gerçekleştireceğiz. Geçen yıl yazında yaygın olarak yaşadığımız yangın felaketleri, kent ve doğal yaşam alanları üzerinde ciddi bir tahribat yaratmıştır. Kurulması planlanan Entegre Çimento Fabrikasının çevre ve canlı yaşamı yönünden yaratacağı sıkıntıları tekrar hatırlatıyor, Belediyeler Kanunu’nu 76 ve Anayasanın 56 maddelerinde tanımlanan görev gereği sürecin takipçisi olacağımızı duyuruyoruz" denildi.

 

 




Kaynak: Mustafa Sarıipek- Sözcü

Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI