Bugun...



Çevreciler RES projesini 3. kez yargıya taşıdı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde kurulmak istenen RES projesine karşı çevrecilerin mücadelesi devam ediyor. Çevreciler, RES projesinin durdurulması için bugün yaklaşık yüz kişinin katılımı ile düzenledikleri doğa yürüyüşünün ardından basın açıklaması gerçekleştirdi.

facebook-paylas
Güncelleme: 24-10-2021 16:54:00 Tarih: 24-10-2021 14:35

Çevreciler RES projesini 3. kez yargıya taşıdı

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde Güvercinlik–Çamlık–Pınarlıbelen bölgelerinde İzin Tepe, Moralıncı Tepe, Sivri Tepe, Ardıç Tepe, Yılanlı Tepe, Düz Tepe, Denizgören Tepe ve Kocasarnıç Tepe mevkilerinde kurulması planlanan RES’lere karşı çevrecilerinde verdiği mücadele devam ediyor. Muğla İdare Mahkemesi tarafından iki kez iptal edilen “ÇED gerekli değildir” kararına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “ÇED olumlu raporuna karşı yargı süreci başlatıldığı belirtildi. Güvercinlik, Yalı, Çamlık, Pınarlıbelen, Kumköy ve Kızılağaç mahalle muhtarlarının ve köylülerin avukatları Remzi Kazmaz, Esra Hasanoğlu Kazmaz ve Cem Yalçın tarafından Muğla Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı’na Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “ÇED olumlu raporu”na karşı yürütmeyi durdurma başvurusu yapıldı.

 

 

Mahkemeye yapılan başvuruda, “Muğla İli, Bodrum İlçesi, Güvercinlik Mahallesi, İzin Tepe, Moralıncı Tepe, Sivri Tepe, Ardıç Tepe, Yılanlı Tepe, Küçüktırman Tepe, Düz Tepe, Denizgören Tepe ve Kocasarnıç Tepe Mevkiilerinde kurulması planlan Güllük Rüzgar Enerji Santrali ve Enerji İletim Hattı projesi ile ilgili olarak yürütülen ÇED sürecine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED Olumlu kararının iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi” istendi.

 

RES BAHANE RANT ŞAHANE

 

Mahalle muhtarlarının ve köylülerin avukatı olan Remzi Kazmaz doğa yürüyüşü sırasında RES’lerin kurulmak istendiği bölgede yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı “Bodrum Yarımadası’nda kurulmak istenen RES’lere hep karşı çıktık. Tam 8 yıldır. İki defa da Muğla İdare Mahkemesi’nde bu davaları kazandık. Ama aynı şirket buraya yine bu tepelere RES kurmak için iddialı bir şekilde bakanlıktan ÇED olumlu raporu aldı. İşte size iddia ediyorum ki bu tepelerde RES bahane ama rant şahane. Düşünün şimdi bu tepelere kurulacak olan RES’ler mi yoksa AKP yanlısı olan bu şirketlerin, yandaş şirketlerin Bodrum Yarımadası’nı parsel parsel yapıp oteller, rezidanslar, villalar yapıp bir avuç kar için bir avuç rant için şu güzel doğayı katletmelerini asla ve asla izin vermeyeceğiz. Bu nedenle bugün burada yüzlerce doğa severlerle beraber yürüyoruz ve protesto ediyoruz. Bodrum Yarımadası RES’lerin çöplüğü asla olmayacak.”

 

HER AY ANKARA’DAN ADRESE TESLİM PROJELER İLE ÇEVRE KATLİAMIYLA KARŞI KARŞIYA KALIYORUZ

 

Doğa yürüyüşü sonrasında yapılan basın açıklamasında Av. Remzi Kazmaz ifadelerine şöyle devam etti : “Bugün burada sadece Bodrum sevdalıları olarak toplandık. Herkesin düşüncesi farklı olabilir. Değişik farklı gruplardan, değişik düşüncelerden olabilir. Ama biz bir doğa mücadelesi yapıyorsak, üzerinde yaşadığımız Bodrum Yarımadası’na olan vefa borcumuzu ödemek istiyorsak, Ankara’dan adrese teslim projeler ile birlikte hemen hemen her ay mutlaka Bodrum’un bir yerinde çevre katliamı, doğaya verilen bir zararla karşı karşıyayız. Dün Yalıkavak Geriş’te kurulan RES’lerle ilgili altı yılı aşkındır yapılan mücadele sonucunda doğa savaşları Geriş Halkı davalarını kazandı. Yakında orada bulunan 150 metrelik gürültü ve görüntü kirliliği yapan RES’leri yerinden söküp, ait olduğu yere göndermek üzere yakında tekrar Geriş’te buluşacağız. Burada neden toplandık. Burada şunun için toplandık, Güvercinlik, Kızılağaç, Yalıçiftlik, Pınarlıbelen, Kumköy tepeler üzerindekurulmak istenen RES’ler evlerimize 30 ile 250 metre yakınlıkta yaşam alanlarımızın üzerinde dönen bu pervanelerin bu köye Bodrum’a herhangi bir faydası yok.

 

 

“9 MİLYON METREKARE ALANDA NE YAPACAKSINIZ?”

 

Şunun altını Bodrum sevdalıları olarak çizmek istiyorum. Diyorum ki RES’lere karşı değiliz. Bu çok iyi biline. Bunun demagojisini yapıyorlar. Yenilenebilir enerjiyi savunur çevreciler, fosili değil, kömürü değil, termiği değil. Yinelenebilir enerjiden yanayız. Yani RES’lerin güneş enerjisinin ve JES’lerin bu ülkeye, bu doğaya faydası var. Ama bunu dengelemek lazım. Sen benim evimin üzerinde RES’leri kurarsan ve durmadan gürültü yapan, gürültü kirliliği yapan, yaşam alanlarımızı etkileyen RES’leri neden burada kurduğumuzu sorduk, iki defa sorduk iki defa da Muğla İdare Mahkemesi’nde bu davaları kazandık. Ama bu sefer üçüncü kez geliyorlar. Neden geliyorsunuz? Çünkü Yalıkavak’ta bu filmi gördük. 10 milyon metrekare alanda bir milyon metrekare alanı RES’lere ayırmışlar. Soruyoruz 9 milyon metrekare alanda ne yapacaksınız? Biz biliyoruz. Ama soruyoruz. Rezidanslar yapacaklar, oteller, villalar vs. Vs. Çünkü arkeolojik sit alanları ve birinci derece sit alanlarını normal kamulaştırma yolu ile elde edemezsiniz. Ama kamu yararı adı altında siz acele kamulaştırma ile birlikte hem vatandaşın hem devletin hazinesini ki bizim yerlerimiz bunları acele kamulaştırma yoluyla elde ettiler, ediyorlar.”

 

NE OLMUŞTU?

 

Güvercinlik RES Projesi’ne karşı daha önce verilen “ÇED gerekli değildir” kararı Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından iki kez iptal edilmişti.

 

Muğla 1.İdare Mahkemesi kararında “Yer seçimi kararının plan hükümlerine uygun olmadığı, rüzgar potansiyeli açısından yetersiz olduğu, alanda korunması gereken kültür varlıkları bulunduğu, dolayısıyla faaliyet alanı ile ilgili şehir bölge planlama, enerji, inşaat, arkeolojik ve çevresel açıdan uygun olmadığının anlaşıldığını” belirtmiş, “ÇED gerekli değildir” kararının hukuka uygun bulunmadığı gerekçesiyle iptal edilmesine hükmetmişti.

 

Ancak iki kez verilen iptal kararına rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 31 Ağustos 2021 tarihinde RES Projesi’ne yönelik “ÇED olumlu kararı” verilmişti. 




Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI