Bugun...



Cennet koyu cehenneme çevirecek projeye büyük tepki

Muğla’nın Bodrum ilçesi Göl Mahallesi, Cennet Koyu’nda Cengiz Holding’in bünyesinde bulunan Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş, tarafından yapılması planlanan 4 adet mendirek yapısı ile 2 adet plaj Bodrumluları ve sivil toplum örgütlerinin büyük tepkisini çekti.

facebook-paylas
Güncelleme: 17-01-2021 14:41:35 Tarih: 17-01-2021 13:00

Cennet koyu cehenneme çevirecek projeye büyük tepki

ANTERHABER: ÖZEL: Hukukçu Mehmet Çilsal “Çam ormanları ile kaplı, yapılaşmaya kapalı bir koya yapılacak bu tesis aşırı yapılaşmanın önünü açacaktır. Bu projenin ardından yap sat villaları gelecek. Yakında ÇED gerekli değildir raporunu da alırlar ÇED toplantısı bile yapmaya gerek görmezler, Bodrumlular olarak dev imza kampanyası başlatıldı, dava açmaya hazırlanıyoruz, büyük sermayenin hukuku dolanması alışkanlık haline geldi” dedi.

Muğa’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi’nde Bodrum yarımadasının en güzel koylarından biri olan Cennet Koy’da Cengiz Holding’in bünyesinde bulunan Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş., tarafından “Sahil Düzenleme, Koruma Yapıları ve Dolgu Alanı” projesi hazırlandığı ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED başvurusunda bulunan şirket, proje kapsamında dört mendirek ile iki plaj kurmayı planlıyor. Proje alanı ‘kültür varlıkları’, ‘tabiat varlıkları’, ‘3’üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı’ ve ‘koruma alanı’ içerisinde kalıyor.

 

 

AKDENİZ FOKU YAŞAM ALANLARINA DOLGU YAPILACAK

 

Bodrum’da yaşayan ve Muğla ilinde STK ve çevre örgütlerinin mücadelelerine yoğun destek veren Hukukçu Mehmet Çilsal proje ile ilgili ANTERHABER'E özel açıklamalarda bulundu.

Planlanan mendirek yapılarının üzerinde ve plajların içerisinde güneşlenme ve dinlenme amacıyla kullanılmak üzere bungalovların inşasınında bulunduğunu ve projenin yatırım bedeli yaklaşık 40 milyon TL olarak belirlendiğini belirten Hukukçu Mehmet Çilsal “Bodrum-Göl Mahallesi-Cennet Koyu Mevkii Sahil Düzenleme, Koruma Yapıları ve Dolgu Alanı Projesi” adı altında hayata geçirilmeye çalışılan proje ile ilgili olarak “Proje Alanı, Aydın-Muğla1:50.000’lik Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’nda üçüncü öncelikli bölge olarak tanımlanmış olup 3-A-Bodrum-Milas-Yalıkavak Alt Bölgesi kapsamında hem mevcut planlı tesisler bakımından yat limanı, yat çekek yeri, balıkçı barınağı, rekreaktif amaçlı kıyı düzenlemeleri, su sporları faaliyet ve tesisleri hem öncelikli tesisler bakımından bu sayılanlara ilaveten su ürünleri yetiştiricilik alanı hem de Akdeniz Foku Yaşam Alanı’dır” dedi.

 

 

BU PROJENİN İLK ETABI ARDINDAN YAP SAT VİLLALARI GELECEK

 

Çilsal  Cennet Koy’da ki alanla ilgili olarak geçmişte hukukçuların dahi işin içinden çıkamayacağı bir yargı süreci yaşandığını belirterek “ Arazi hazine malı iken Özelleştirme İdaresi tarafından satılmış. Özelleştirme ve satış işlemine iptal davası açılmış mahkeme tedbir kararı vermiş karar önce Danıştay’a sonra İdari Dava Daireleri Kurulu’na kadar gitmiş Özelleştirme İdaresi’nin yargı kararlarını yerine getirmemesi ayrıca başka bir davanın konusu olmuştur. Tapuda taşlık arazi gözüken proje alanı, 1:100.000’lik ÇDP’de orman, arkeolojik sit, önemli doğa alanı (Akdeniz Fokları Yaşam Alanı) olarak gözükmektedir. Bakanlık, proje alanının bulunduğu bölgeyi Türkbükü’nü de kapsayacak şekilde vasıflarının gerektirdiği yüksek koruma yerine, yapılaşma yolunu açan en düşük sit statüsüyle, 23.09.2019’da“sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” ilan etmiştir. İlan edilen bu kararın iptali için ilçeden birilerinin dava açıp açmadığı bilinmiyor. Projenin ilk aşaması ile kıyı düzenlemesi hedeflenmiştir. 19 dönümlük deniz alanında 4 adet mendirek, iki adet plaj planlanmaktadır. Bu işler bitince ardından yapsat villaları projesi geleceği kesin gibi” dedi.

 

BÜYÜK SERMAYENİN HUKUKU DOLANMASI ALIŞKANLIK HALİNE GELDİ

 

Çilsal açıklamasının sonunda ise “Yaşananlardan biliyoruz ki büyük sermayenin hukuku dolanması alışkanlık haline geldi.Turizm imarından yararlanıp konut yapıyorlar.Arkeolojik sitlerin koruma derecesini düşürtüyorlar, verdikleri taahhütlere uymuyorlar vb...Projenin “Çed Gerekli Değildir Kararı” yakında ilan edilir. İlçedeki yurttaşlar ve STK’lar gecikmiş de olsa duyarlı gözüküyor. BMO’nın dava açmaya hazır olduğunu sanıyorum” ifadelerini kullandı.

Cennet Koy’da Missgibi1Bodrum grubu ile sık sık temizlik yapan grubun kurucusu Tülin Mor Janes ise “Bodrum’da halkın gittiği birkaç açık koydan biri olan Cennet Koy’a yapılacak her proje çevreye, doğaya ve insanlığa zarar verecektir. Change or.Da projenin durdurulması için kampanya başlatıldı. Bizde İngilizce olarak çeviri yapıp sadece Türkiye’den değil tüm dünyadan destek istiyoruz. Daha öncede burada bir şirkete izin verilmişti. Şimdi Cengiz Holding bize niye verilmesin, diyebilir, yinede Bodrumlular ve STK ‘lar olarak tüm mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız” dedi.

 

 

MUĞLA ÇEVRE PLATFORMU “CENNET KOYU CENGİZ’E TESLİM ETMEYECEĞİZ”

 

Muğla Çevre Platformu Eş Sözcüsü Umay Karabaş ise “Cennet Koy’da Cengiz Holding’in  denizi ve kıyıyı dizayn etme düşleriyle tanışmış bulunuyoruz. Bu, Cengiz Holding’in bu alan için ilk hamlesi değil. 2013 yılından bu yana çeşitli uğraşlar vermekteler. 29 Eylül 2020 tarihli ve 31259 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Cennet Koy’u da içeren bir doğal sit değişikliği yapılıyor. Cennet Koy'un önceden 2. derece doğal sit olan statüsü, "sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı" olarak değişiyor. "Sürdürülebilir koruma" ifadesi sizi yanıltmasın, bu statüye sahip alanlarda madenciliğe varan faaliyetlere izin veriliyor.  Bu sit değişikliği Cengiz’in, ısmarlasa bu kadar olmaz diyeceği türden. Değişikliğe zemin sağlayan “ekolojik temelli bilimsel rapor”a baktığımızda ise burada yapılması gereken hiçbir çalışma yapılmadığı, alanda modifikasyona neden olacak hiçbir insan faaliyeti olmadığı halde sit derecesinin düşürüldüğünü görüyoruz. Ismarlasa bu kadar olmaz gerçekten. Ortak yaşam alanlarımızı korumakla yükümlü kurumlar ve kurullar, yükümlü oldukları işleri layıkıyla yapmadıkları için şu an bir doğal alan ve buradaki tüm canlılar yok olma tehdidiyle karşı karşıya. Biz Muğla Çevre Platformu olarak, bu raporların iptali ve koruma odaklı olarak yeniden yapılması için uğraş vermeye devam edeceğiz. Tüm bu karamsar tabloya rağmen, buradan da dönüş olduğunu bildiğimiz için, Cennet Koy için de sözümüz net: Cennet Koyu Cengiz’e teslim etmeyeceğiz, bırakın doğal kalsın, sloganı ile mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.  

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI