Bugun...



Bodrumlu kadınlar İranlı Amini için saçlarını kesti, isyan etti

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bugün akşam düzenlenen törende yaklaşık 200 kadın İran’da öldürülen 22 yaşındaki Mahsa Amini için eylem yaptı, isyan etti, saçlarını keserek Amini tablosuna tutturan kadınlar, tabloyu Kadın Ağacı’na astı.

facebook-paylas
Güncelleme: 26-09-2022 21:02:54 Tarih: 26-09-2022 20:42

 Bodrumlu kadınlar İranlı Amini için saçlarını kesti, isyan etti

İran'da 22 yaşındaki Mahsa (Jina) Amini'nin "Başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi nedeniyle öldürülmesi nedeniyle Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Belediye Meydanı’nda bulunan Kadın Ağacı önünde bugün eylem ve basın açıklaması yapıldı. Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Bodrum Kent Konseyi, 2017 Bodrum Yurttaş İnsiyatifi  ve Bodrum Kadın Platformu tarafından düzenlenen eyleme aralarında Bodrum’da yaşayan ve turist olarak içeye gelen İranlılarında bulunduğu yaklaşık 200 kadın eyleme katıldı.

 

 

 

KADIN DAYANIŞMASI SINIR TANIMAZ

 Ellerinde Türkçe, Farsça, İngilizce olarak  İranda Direnen Kadınlara Selam Olsun, Kadın Düşmanlığı Sonununuzu Kadın Dayanışma Devrimi Getirecek, Erkek Devlet Şiddetine Karşı İsyandayız, İktidar Hayatı Hedef Aldığında Hayat Direniş Olur, Jina Mahsa Amani İsyanımızdır, Kadın Dayanışması Sınır Tanımaz yazılı dövizler taşıyan kadınlar sık sık Devlet Elini Bedenimden Çek, Sokaklarıda Meydanlarıda Terk Etmiyoruz, Kadınlar Birlikte Birlikte Güçlü, İranda Direnen Kadınlara Bin Selam Olsun sloganları attılar.

İranlı bir erkek turist İngilizce ve Farsça yaptığı konuşmada “Amini ve O’nun gibi kadınlar özgürlük istedikleri için öldürüldüler, hepimizin tüm dünyadaki kadınların özgür olmasın istiyoruz” dedi.

 

 

BİZ BU ZİHNİYETİ YAKINDAN TANIYORUZ

Bodrumlu kadınlar yaptıkları basın açıklamasında “Jîna Masha Amini…İran'da, "İslami kurallara göre başörtüsünü örtmediği için", 'ahlâk polisi' tarafından işkenceyle katledildi. Hegemonyasını, kadın düşmanlığı üzerinden kuran militarist, tekçi, erkek egemen molla rejimi!  Asıl  ahlaksız olan sizsiniz! Masha'nın saç teli değil, sizin erkek devletinizdir, ahlaksız olan. Biz bu zihniyeti yakından tanıyoruz, İran uzağımızda değil. İstanbul Sözleşmesini, tek adamın ağzıyla feshedenler. Tacizcileri, tecavüzcüleri cezasızlıkla ödüllendirilenler… "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" diye çıktığımız meydanlarda bize şiddet, taciz uygulayanlar, hapsedenler. Daha geçtiğimiz günlerde, İstanbul'da iktidarın desteğiyle düzenlenen mitingde, lgbti bireylere karşı nefret suçu işleyenler…Bunu tarihe not düşün. Kadınlar boyun eğmedi, eğmez! Bu ataerkil, bu faşist zihniyeti reddediyoruz!İran'dan yayılan direnişi, tarihimizdeki tüm kadın direnişleri ile beraber sahipleniyor ve Bodrum'dan bir kere daha haykırıyoruz. Bedenlerimiz üzerinden iktidar kurmanıza asla izin vermeyeceğiz! Laik, demokratik, özgürlükçü bir dünyayı, biz kadınlar kuracağız! Dünyanın dört bir yanında direnen kadınlara selâm olsun! İranlı kadınlara selam olsun!” denildi.

 

200 KADIN SAÇLARINI KESTİ AMİNİ TABLOSUNA İĞNELEDİ

Eylem ve basın açıklamasına katılan kadınlar daha sonra saçlarını keserek kadınların yaptığı Amini tablosunun üzerine çengelli iğne ile saçlarını tutturarak Bodrum Kadın Ağacı’na astılar.

 

 

 

 

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI