Bugun...



Bodrum'un yok olan mandalina bahçeleri cinayet romanı oldu

Bodrum ilçesinde her yıl gittikçe yok olan mandalina bahçelerini kaderi cinayet romanı halinde uyarlandı. 4 yıl önce Bodrum’a yerleşen gazeteci yazar Önay Yılmaz yaptığı çalışmada yok olmaya yüz tutan ve betona yenik düşen mandalina bahçelerinin korunmasına dikkat çekmek için “Bodrum’da mandalina cinayetleri” isimli romanını bitirdiğini söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 04-05-2021 12:03

Bodrum'un yok olan mandalina bahçeleri cinayet romanı oldu

Yılmaz “Mandalina bahçeleri ve mandalinacılık mesleği yok oldu, mandalina bahçeleri Bodrum’da bitmek üzere. Mandalina bahçeleri ardı ardına yok edilerek betona dönüştürülüyor. Bu yok olmaya dur demek en azından elimizde kalanları korumak adına yazdığım bilim kurgu romanı ile bir farkındalık yaratmaya başladım,çünkü mandalina bahçeleri beton cinayetine kurban gidiyordu, bende mandalina cinayetlerini anlatan romanımı yazdım” dedi. Muğla’nın Bodrum ilçesinde büyük bir hızla yok olan mandalina bahçelerinin tükenişine dur demek isteyen gazeteci yazar Özay Yılmaz, 30 yıldır gelip gittiği ve 4 yıl önce sürekli yerleştiği Bodrum’da mandalina bahçelerinin yok olmasına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla yazdığı  “Bodrum’da mandalina cinayetleri” isimli romanının sonuna geldi. 

 

 

MANDALİNA BAHÇELERİNİN GELECEĞİNİ KORUMAK İÇİN ROMAN YAZDI

 

Mandalina bahçelerinin ve romanının hikayesini SÖZCÜ’ye anlatan Yılmaz “Bu romanı yazmaktaki amacım giderek yok olmaya yüz tutan Bodrum’un doğasını ve tarihini korumak. Bodrum bilindiği gibi hem doğası hem  tarihiyle önemli bir yarımada. Ve giderek beton canavarının istilasına uğruyor. Böyle giderse çok yakın zamanda Bodrum yarımadası da doğal ve tarihi güzelliğini yitirecek ve betonlaşmış kentlere dönüşerek bütün özelliğini yitirecek. Sadece benim kişisel görüşüm değil, çevreye doğaya tarihe duyarlı herkes bu kötü gidişatın farkında. Ben de bu konuya dikkat çekmek, farkındalık yaratmak amacıyla bu romanı kaleme aldım. Bir polisiye roman havasında yazdım. Bu tamamen kurgu bir roman” diye konuştu.

 

 

BODRUM’UN İSTANBUL’DAN BİR FARKI OLMAYACAK

 

1996,1997 ve 2005 yıllarında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından “Yılın Gazetecisi” seçilen Önay Yılmaz 4 yaklaşık otuz yıldır Bodrum’a gelip gittiğini son 4 yıldırda sürekli olarak yerleştiğini belirterek “Mandalinacalık Bodrum’da bitmek üzere. Mandalina bahçeleri ardı ardına yok edilerek betona dönüştürülüyor. Bunu Bodrum’un bütün mahalle ve köylerinde görmek mümkün. Ben uzun yıllar Bodrum’a gidip gelen biriyim. Gerek tatil amaçlı gerek mesleki amaçlı. Şimdi de yaklaşık dört yıldır yerleşik olarak Bodrum’da yaşıyorum. Ve tüm bunlara yakınen tanık oluyorum. Burada görüştüğüm çevreciler, yetkililer, vatandaşlar da aynı görüşleri paylaşıyorlar. Böyle devam ederse Bodrum’un İstanbul’dan bir farkı kalmayacak diyorlar. Zaten adı küçük İstanbul’a şimdiden çıkmış durumda. Bodrum’un betonlaşması demek, bu yarımadada turizmin de sonu demek anlamına gelir. Birçok duyarlı Bodrumlu vatandaş herkes bunun çok iyi farkında” diye konuştu.

 

 

ÖNAY “MANDALİNA BAHÇELERİ BETON CİNAYETİNE KURBAN GİDİYORDU, BENDE CİNAYET ROMANI YAZDIM”

 

Bodrum’da Mandalina Cinayetleri isimli kitabının basılmak üzere olduğunu belirten Yılmaz romanın konusu ile ilgili yaptığı açıklamada “Ünlü tatil beldesi Bodrum’da ardı ardına öldürülen müteahhitler, polisi harekete geçirir. Komiser Hayrettin Ayvaz, kurbanlarını öldürdükten sonra maktullerin ağızlarına mandalina yerleştiren, ayrıca “Mandalınaları unutmadım” yazılı bir not bırakan hayalet katili, Bodrum’un cadde ve sokaklarında nefes nefese kovalayarak, cinayetleri aydınlatmaya çalışır. 

Dedektifler şu soruların peşindedir: Mandalina bahçelerini yok ederek yerlerine siteler inşa eden müteahhit cinayetlerinin ardında yatan sır nedir? Katil veya katiller, doğayı ve tarihi talan edenlerden kendince bir tür intikam mı almaktadır? Yoksa bu cinayetlerin gerisinde, derinlerde başka bir gizem mi yatmaktadır? Bir nefeste okuyup bitirilecek belki mandalina bahçelerinin yok olmasına birazda katkıda bulunacak romanımın gzüle tatil beldemize katkıda bulunmasını umuyorum” diye konuştu.

 

Yılmaz konuşmasının sonunda ise “Mandalinalar çocukluğumdur. Çocukluk anılarımın her zerresinde onlar vardır. Onlarla büyüdüm, ince kırılgan dallarına tırmanıp oyunlar oynadım Onların kokularını havadan daha çok içime çektim. Yeşilden turuncuya dönüşmelerinin her anını gözlemledim. Bzim kışlarımız değil yazlarımızda mandalina kokardı.İşte tüm bu güzellikleri korumak en azından elimizde kalan son mandalina bahçelerini beton cinayetinden korunmasını sağlamak için bu romanı yazdım” ifadelerini kullandı.

 

Önay Yılmaz kimdir?

 

İstanbul’da doğdu. Gazetecilik eğitimini tamamladıktan sonra Hürriyet, Milliyet gazeteleri ve İnterstar televizyonunda çalıştı. Çok sayıda habere ve bilimsel içerikli röportaja imza attı. 1996,1997 ve 2005 yıllarında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından “Yılın Gazetecisi” seçildi. 2010 yılında da Cumhuriyet Gazetesi tarafından düzenlenen Bülent Dikmener Ödülü’nü kazandı.

Sivil toplum örgütleri, belediyeler, dernekler, odalar, kurum ve kuruluşlar tarafından çeşitli ödüllere layık görülen yazarın, Nazilerle Beş Yıl, Bandırma Yolcuları, Türkler, Poseidon’un Laneti, Ölüm Deltası, Heybeliada Cinayetleri, Günbatımı Cinayetleri, Senin de Canın Yanacak, Av, Seni Hiç Aldatmadım adlı yayımlanmış kitapları bulunuyor.

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI