Bugun...



Bodrum'un 50 yıllık ihtiyacını karşılayacak tesisin açılışını Bakan Ersoy yaptı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Klütür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapımına iki yıl önce başlanan İçmeler Atıksu Tesisi’Nin açlışı bugün yapıldı. Törende konuşan Bakan Mehmet Nuri Ersoy ,” Açılışını yaptığımız İçmeler-Torba İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin Bodrum’a ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bölgenin 50 yıllık ihtiyacını karşılayacak kapasiteye ulaştığımız projemiz ve diğer hizmetlerimizle Muğlamız geleceğin önemli aktörlerinden biri olacak” dedi.

facebook-paylas
Tarih: 03-05-2023 15:09

Bodrum'un 50 yıllık ihtiyacını karşılayacak tesisin açılışını Bakan Ersoy yaptı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde İçmeler Mahallesi’nde  Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapımına iki yıl önce başlanan İçmeler Torba İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılışı bugün yapıldı.

 

 BODRUM’UN 50 YILLIK İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Finansmanı ve Yapımı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen “Bodrum İleri Biyolojik İçmeler Atıksu Arıtma Tesisi” nin 100 bin kişiye hizmet vereceği ve yaklaşık 600 milyon lira proje bedeli olan tesis 50 yıl Bodrum’un ihtiyacını karşılayacağı belirtildi. Aralık 2020 tarihinde temeli atılan tesisBodrum  İçmeler-Torba Atıksu Arıtma Tesisi ve Kızılağaç, Yalı ve Çiftlik Mahalleleri Kanalizasyon Şebekesi Altyapı Tesisleri işi için Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında bir protokol imzalanmış ve Atıksu Arıtma Tesisinin işletmesi ve gelirleri Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmişti.  

 Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve protokol katıldı.Bakan Ersoy yaptığı konuşmada , Türkiye turizminin geleceğinin rekabetine bugünden hazırlandıklarını belirterek, "Yaptığımız yatırımlar, ürettiğimiz proje ve hizmetlerle Muğla bu geleceğin de en önemli aktörlerinden biri olacak” dedi.

 

YEREL YÖNETİMLERLE DAİMA İŞBİRLĞİ İÇİNDE OLDUK

Ersoy, turizm potansiyeli, kültür ve medeniyet mirasıyla Türk ve dünya turizminin en önemli destinasyonlarından olan Muğla'nın geleceğini güvence altına almanın adımlarını attıklarını, yatırımlarını gerçekleştirdiklerini ve  bakanlığın yerel yönetimlerle işbirliğinin daima güçlü ve çözüm odaklı olduğunu belirten Ersoy, "Turizm merkezleri olsun, turizm potansiyeli taşıyan yerler olsun, buralarda çevre düzenlemesi veya altyapı uygulamaları yapan belediyelere hem maddi ve teknik alanlarda hem de kontrolörlük noktasında destek veriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bu destekleri bir adım daha ileri taşımış ve tatil bölgelerindeki arıtma alt yapısı yatırımlarını gerçekleştiremeyen belediyelerin ilgili yatırımlarını da üstlenmemiz talimatını vermiştir. Bu doğrultuda en önemli yatırımlarımızdan birini Muğla Bodrum'a yaptık." diye konuştu.

Bodrum İçmeler Atıksu Arıtma Tesisi'nin 1994'te inşa edildiğini hatırlatan Ersoy, tesisin ekonomik ömrünü doldurduğunu, Bodrum'un nüfus değişiminin, sürekli artan yerli ve yabancı ziyaretçinin doğurduğu ihtiyacı karşılamaktan uzak kaldığını söyledi.

Tesisin daha önce 10 bin metreküplük kapasitesi olduğunu belirten Ersoy, "Hal böyleyken bugünü ve daha da önemlisi geleceği düşünerek bir adım atılması gerekiyordu. Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü ile bir işbirliği protokolü imzalayarak, kanalizasyon şebekesi ve terfi hatları ile atık su arıtma tesislerini kapsayan altyapı yatırımlarını bakanlık olarak biz üstlendik ve hiç zaman kaybetmeden çalışmaları başlattık." bilgisini verdi.

Ersoy, projenin ilk etabının projelendirilerek yaklaşık 15 kilometre kanalizasyon şebeke hattı, 4 kilometre yağmur suyu şebeke hattı ve 23 kilometre kanalizasyon kolektör hattını kapsayan, toplamda 42 kilometrelik etabın Şubat 2023'te tamamlandığını anlattı.

 

TESİS 14 AYDA TAMAMLANDI

İçmeler-Torba Atıksu Arıtma Tesisi ve bağlantılı altyapı tesisleri yapım işinin Kovid-19 salgınına rağmen çalışmaların 14 ayda tamamlandığını ifade eden Ersoy, "İlave 30 kilometre kanalizasyon şebeke hattı ile birlikte 20 bin metreküp kapasiteli yeni tesisimizi beldemize kazandırdık. Var olan 400 milimetre çapındaki derin deniz deşarjını da rehabilite ederek yeni tesisle uyumlu hale getirdik. Birinci kademe olarak gerçekleştirdiğimiz ve 600 milyon lira güncel değere sahip olan ve bu tutarın bakanlığımız tarafından karşılandığı bu yatırımlarla bölgenin 20 yıllık ihtiyacına cevap verecek bir kapasiteye ulaşmıştır. İnşallah ikinci kademede de 17 bin metreküplük bir artışla tesisimizi 37 bin metreküp kapasiteye taşıyacak ve öngörülen nüfus değişimleri göz önüne alındığında 50 yıllık ihtiyacı karşılayacak bir eseri Bodrum'a kazandırmış olacağız." İfadelerini kullandı.

 

TÜRKİYE TURİZMİNİGELECEĞİN REKABETİNE BUGÜNDEN HAZIRLIYORUZ

Bölgedeki tüm otel ve evlerin tesise bağlantısının yapılmasıyla denizlerin daha iyi korunacağını vurgulayan Ersoy, bakanlık tarafından Antalya'ya yapılan altyapı yatırımlarıyla ilgili bilgi verdi.Ersoy, Kovid-19'un dünyayı ve sektörleri değiştirdiğini, turizmin belki de bu değişimi en güçlü hisseden sektör olduğunu dile getirdi.Geleceğin turizmi sürdürülebilirliği, sürdürülebilirliğin ise bütün diğer kriterleriyle sağlıklı bir çevre ve doğa dostu bir çalışma anlayışı talep ettiğini kaydeden Ersoy, "Biz, 2023 Türkiye Turizm Stratejisi ve Eylem Planı'nda Türkiye'nin doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi değerlerinden koruma kullanma dengesi içinde faydalanılması gerekliliğine yönelik amaç ve kararlılığımızı vurgulamıştık. Bugün geldiğimiz noktada Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile çok güçlü bir işbirliğini hayata geçirmiş ve Sürdürülebilir Turizm Programı'nı hazırlayarak uluslararası tescilini yaptırmış bir Türkiye var. Ülke bazında bunu yapan ilk ülke Türkiye oldu. 2028 hedeflerimizi de yine bu doğrultuda belirledik. Türkiye turizmini geleceğin rekabetine bugünden hazırlıyoruz. Yaptığımız yatırımlar, ürettiğimiz proje ve hizmetlerle Muğla bu geleceğin de en önemli aktörlerinden biri olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ilerlediğimiz Türkiye Yüzyılı'ndaki vazgeçilmez yerini alacaktır." Dedi.

Açılış töreninde konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras “Muğla Büyükşehir Belediyemiz ile Kültür ve Turizm Bakanlığımız ortak bir projede Torba bölgesine çok büyük bir ihtiyaç olan alt yapı çalışması gerçekleştirdi.  Torba’da ki bu yatırım için Sayın Bakanımıza ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Büyükşehir Belediyemiz Turgutreis Atıksu Arıtma Tesisi, Gümüşlük Atıksu Arıtma Tesisimiz, Gümbet Atıksu Arıtma Tesislerimiz en kısa zamanda devreye girecek. Bodrum’un arıtma tesisi kapasitesi yüzde 92’ye ulaşmış olacak” dedi.

 

 

Başkan Gürün: “Biz 27 yıl boyunca atıksu ücretini bakanlığa devrederek yatırımın maliyetini karşılayacağız”

Bodrum’da alt yapı sorunun yüzde 92’sinin çözüme kavuştuğunu belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün “Bakanlığımız ile birlikte ilk olarak Ölüdeniz’de arıtma tesisi yaparak önemi bir hizmet hayata geçirdik. Burada arıtma tesisimizin kapasitesini arttırarak Ölüdeniz sahilinin korunması ile ilgili irade gösterdik. Ölüdeniz şuan arıtma ile ilgili her hangi bir problem yaşamıyor. 2020 yılında burada temel atma töreninde birlikte olduk. Birinci ünitenin bitmesinin ardından yine birlikteyiz. Karşılıklı konuşarak ihtiyaçlarımız doğrultusunda Muğla’ya hizmetlerimizin devam etmesini temenni ediyorum. Çünkü bu tesis tüm Bodrum’da yapmakta olduğumuz alt yapı yatırımlarıyla ilgili baktığımızda önemli bir katkı sağlıyor. Kanalizasyon ve arıtma ile ilgili bütün Bodrum’a hitap eden kapasiteyi yüzde 46’dan yüzde 92’ye çıkartıyoruz. Bu tesis şu anda yaptığımız işle yüzde 8 ile yüzde 10 arasında katkı yapıyor. Bakanlıkla olan protokolümüz 27 yıllık. Bu protokol süresince ihtiyaç duyulduğunda kapasite iki katına çıkartılacak. Biz 27 yıl boyunca atıksu ücretini bakanlığa vererek yatırımın maliyetini karşılamış olacağız” dedi.

 

 

ALT YAPIDAN YARARLANMA ORANI YÜZDE 92'YE ÇIKTI

Başkan Gürün İl genelinde ve özellikle Bodrum’da sürdürdükleri altyapı yatırımları ile çok büyük eksikleri giderdiklerine vurgu yaparken, Bodrum’da altyapıdan yararlanma oranını %46’da %92’ye çıkardıklarını, gerekli izin süreçlerinin tamamlanmasının ardından bu oranı %100’e tamamlayacaklarına vurgu yaptı. Gürün, “İmar Planı yetkisi açısından baktığımızda Muğla’nın yüzde 25’inin plan yetkisi bakanlıklarda. Bunlardan birisi de Kültür ve Turizm Bakanlığımız. Yani bir bölgeyi turizm alanı ilan edip proje yapma yetkisine sahip. Bizim temennimiz Çevre, Kültür ve Turizm Bakanlığı veya Özelleştirme idaresi tarafından yapılan uygulamalarda yapılan projelerin altyapısının da yapılması gerektiği yönündedir. Bodrum çok özel bir yer. Biz bu nedenle Bodrum’da şehrimizin en büyük tesisi olan Turgutreis’te arıtma tesisini yapıyoruz. Ayrıca kanalizasyon projesinde de son noktaya geldik. Bunun yanı sıra Gümbet ve Gümüşlük arıtma tesislerini yenileyerek kapasitelerini yükseltiyoruz. Yapılan bu çalışmalarla Bodrum’da alt yapıdan yararlanma oranını %46’dan, %92’ye yükselttik. %8’lik bölümle ilgili ÇED çalışmaları var. Bu sorunları aşarak ve mevcut yatırımlara ek yatırımlar hayata geçireceğiz. Bodrum’da alt yapıyı yüzde yüz tamamlamış olacağız. Bu gün açılışını yaptığımız tesisinin Bodrum’umuza, Muğla’mıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Konşmalar sonrası Bakan Ersoy ve protokol kurdela kesrek tesisin açılışını yaptı.

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI