Bugun...



Bodrum' un 3 bin yıllık sur duvarları gün ışığına çıkarılıyor

Muğla'nın Bodrum ilçesinin ilk yerleşim merkezi olan ve dünyanın yedi harikasından biri olan Kral Mousolos'un Anıt Mezarın'ı koruyan 7 km. lik antik sur duvarlarının gün ışığına çıkarmak için kazı ve kurtarma çalışmaları başlatıldı. Kazı Danışmanı Arkeolog Prof. Dr. Adnan Diler "3 bin yıldır toprak altında kalan, antik kent ve Kral Mousolos'un Anıt Mezarı'nı koruyan sur duvarlarını gün ışığına çıkartarak kültür turizmini kazandıracağız, bu proje ile kentin görünümü değişecek" dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 12-01-2021 14:10:46 Tarih: 23-12-2020 13:02

Bodrum' un 3 bin yıllık sur duvarları gün ışığına çıkarılıyor

ANTERHABER- Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaklaşık üç bin yıllık ve Antik Halikarnassos Kenti Sur Duvarlarını Koruma ve kurtarma Projesi kapsamında çalışmalar başlatıldı. AKADEMİA Vakfı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle başlatılan çalışmalar ile ilgili olarak sur duvarlarının başlangıç noktası olan Eskiçeşme Mahallesi’nde sur duvarlarının önünde basın açıklaması yapıldı.

 

ANTİK HALİKARNASSOS KENTİNDE KÜLTÜREL MİRASIN ÜZERİNDE YAŞIYORUZ

 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Vakfın Başkanı Özay Kartal ile proje danışmanı ve Karya Uygarlığını Araştırma Derneği Başkanı arkeolog Prof. Dr. Adnan Diler’inde katıldığı açıklamada sur duvarları ile ilgili bilgi verildi.

Aras yaptığı açıklamada yaklaşık 7 km. uzunluğundaki sur duvarlarının 5 km. lik bölümünün toprak ve bitki örtüsü içinde kaldığını belirterek “Yaklaşık üç bin yıllık antik Halikarnassos Kenti’ni koruyan sur duvarlarını gün ışığına çıkarmak kültürel değerlerimizi korumak ve turizme kazandırmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Sur duvarlarının bulunduğu yerlerden bir bölümü vatandaşların arazisi içerisinde yer alıyor. Onlarada gösterdikleri kolaylıklar ve anlayış için teşekkür ediyoruz. Sadece sur duvarları değil kentimizdeki Antik Myndos, Pedasa ve diğer antik kentlerimizinde kültür turizmine kazandırılması için her projenin yanında ve destekçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

 

 

BİRÇOK KURUMUN DESTEĞİ İLE PROJE START ALDI

 

Özay Kartal Antik Halikarnassos limanı ve kentini koruyan tarihi sur duvarlarının 7 km. lik bölümünün 5 km.sinin toprak altında ve bitki örtüsü ile kapalı olduğunu belirterek “Vakf olarak 3 bin yıllık antik Halikarnassos Kenti'nin başta sur duvarları olmak üzere kuleleri ve kale kalıntılarını gün ışığına çıkartmak için startını verdiğimiz projeye bakanlığımız ve sivil toplum örgütleride destek verdi. Bodrum'u ve limanını koruyan 7 km. lik antik sur duvarlarının halen 5 km. toprak ve bitki örtüsü ile kaplı. Kenti çevreleyen sur duvarlarını gün ışığına çıkartıp kültür turizmine kazandırdığımızda turistik ilçemizde çok önemli bir dünya mirasını insanlarımız ve konuklarımız ile buluşturmuş olacağız" diye konuştu.

 

 

BODRUM’ UN TARİHİ DOKUSU AŞIRI YAPILAŞMANIN TEHDİTİ ALTINDA

 

Kazı Danışmanı ve Karya Uygarlığını Araştırma Derneği Başkanı arkeolog Prof. Dr. Adnan Diler özellikle pandemiden sonra Bodrum’da artan nüfus ile birlikte yarımadadaki Antik Halikarnassos kenti, Karya ve Leleg uygarlıklarının kalıntıları ile Pedasa, Myndos ve Termera antik kentleri kalıntılarının aşırı yapılaşmanın tehtidi altında olduğunu belirterek “Bu nedenle  hayata geçirdiğimiz ve kenti koruyan sur duvarlarının gün ışığına çıkartılacak olması bu kentin hem geleceği hem de kültür turizmi açısından büyük önem taşıyor. Yaklaşık üç bin yıldır toprak altında kalan değerler bodrum insanı ile buluşacak. Bodrum’daki aşırı yapılaşma nedeni ile ne yazıkki bunların ciddi bir bölümü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya durumda. Bir an önce yoğun yapılaşmaya son verilerek antik kent kalıntılarının kurtarılması gerekir. Bu proje başlangıç olarak büyük önem taşıyor” diye konuştu.

 

 

DÜNYANIN YEDİ HARİKASINDAN BİRİSİ SUR DUVARLARININ İÇERİSİNDE

 

Diler açıklamasının devamında ise “Antik Halikarnasos Kenti’ni yöneten ve dünyanın yedi harikasından biri olan Kral Mousolos’un Anıt Mezarı’da bu proje dahilinde. Sur duvarları binlerce yıl antik kenti ve yaşayanlarını korumuş. Bu proje ile sur duvarları ortaya çıkarıldıktan sonra yapılacak çevre düzenlemesi ile Bodrum kentinin görünümü değişecek” dedi. Diler , vakıf başkanı ve yöneticileri açıklama sonrasında kazı ve kurtarma çalışmaları devam eden sur duvarlarında incelemelerde bulundu.

 

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI