Bugun...



Bodrum’da yapılacak marinanın ÇED raporundan Kadıköy' deki arsanın raporu çıktı

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak Mahallesi’nde yapılacak olan bir marina için düzenlenen ÇED toplantısı sert tartışmalar neden oldu. Marina ÇED raporu içinden 55 sayfalık Kadıköy'deki arsaya ait raporun çıkması toplantıya katılanları şok etti.

facebook-paylas
Güncelleme: 24-02-2021 19:45:13 Tarih: 24-02-2021 14:10

Bodrum’da yapılacak marinanın ÇED raporundan Kadıköy' deki arsanın raporu çıktı

ANTERHABER (ÖZEL) Marina için hazırlanan ÇED raporunun içerisine yaklaşık 55 sayfalık İstanbul Kadıköydeki bir şirkete ait ÇED raporunun konulduğunu belirten Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Gamze Türk “Halkı bilgilendirmek için bir ÇED toplantısında halkı kandırarak nereye varmak istiyorlar. Şaka gibi Bodrum’da yapılacak bir marinanın raporunun içerisine Kadıköy’deki bir arsanın ÇED raporunu iliştirerek, halkı ve bizi kandırmaya çalışıyorlar” diyerek tepki gösterdi” dedi. Yaklaşık 100 kişi imzalı dilekçe vererek toplantının yapılmasını engelledi.

 

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak Mahallesi Gökçebel Mevkii’nde United Bodrum Turizm A.Ş. tarafından yapılması planlanan Gökçebel Yat Limanı ve Otel Projesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bugün Mehmet Bayzıt  Kültür Merkezi’nde toplantı düzenlendi.

 

 

Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdür yardımcısı Selda Gürbüz başkanlığında düzenlenen toplantıya Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Gamze Türk, Bodrum Yarımadası Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı mimar Füsun Yorgancıoğlu,  CHP İlçe Başkanı Halil Karahan, EMEP Partisi İlçe Başkanı Uğurcan Çakar, HDP İl Eş Başkanı Nihat Gençosman, HDP İlçe Başkanı Zuhal Macit,  muhtarlar, Bodrum Kent Konseyi ve Muğla Çevre Platformu üyeleri, siyasi parti temsilcileri ile 100’ e yakın vatandaş katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Selda Gürbüz sunum yapması için ÇED raporunu hazırlayan PRD Çevre Yatırım Limited Şirketi yöneticisi Harun Yıldırım’a sunum yapması için söz hakkı verdiği sırada  toplantıyı izleyenler tepki gösterdi.

 

BU ORTAMDA ÇED TOPLANTISI YAPILAMAZ

 

EMEK partisi İlçe Başkanı Uğurcan Çakar “Burada daha önce olduğu gibi ÇED raporlarını görmeden , pandemi kurallarını hiçe sayarak ve dayatarak geçmiş üç ÇED toplantısında olduğu gibi yine zorla toplantıyı yaptırmak istiyorsunuz. Bunu daha öncede yaptınız, siz kimin yanındasınız, şirketinmi, tesisi yapacak olanın mı halkın mı, insanları kandıra kandıra halkı bilgilendirme toplantısını ve halkın sağlığını tehlikeye atarak yapamazsınız” dedi.

 

 

BODRUM’DAKİ MARİNANIN ÇED RAPORUNDAN KADIKÖYDEKİ BİR ARSANIN 55 SAYFALIK RAPORU ÇIKTI

 

Yalıkavak’ta yapılacak marinanın 180 sayfalık ÇED raporu içerisine İstanbul’un Kadıköy İlçesi Tuğlacıbaşı Mahallesi’ndeki bir araziye ait 55 sayfalık raporun yerleştirildiğini belirten Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Gamze Türk “Şok içerisindeyiz, bugüne kadar böyle bir şey görmedik. Bu büyük bir ciddiyetsizlik olduğu gibi burada bugün bu toplantıyı düzenleyenler ya ÇED raporunu hiç görmediler, yada gördüler halkı resmen kandırmaya çalışıyorlar. Bodrum’da yapılacak bir marina ile ilgili halkı bilgilendirmesi yapılacak ÇED raporunun içerisine tam 55 sayfalık Kadıköy’deki arsanın ÇED evraklarını koymuşlar. Düşünün bu dosya bakanlıktan geçti ve buraya geldi. Bu halkı kandırmaya çalışmak ve usulsüzlük yapmaktır. Bu nedenle gayri ciddi hazırlanan ve yasalara uymayan ÇED raporunun gündeme bile alınmaması gerekirdi” diye konuştu.

 

Bodrum Yarımadası Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Mimar Füsun Yorgancıoğlu “Aynı bölgede yapımı devam eden bir turistik tesis daha küçük bir tekne bağlama yeri yapacaktı. Ancak burası Akdeniz foklarının barına alanı ve poseidon çayırlarının bulunduğu bölge olması nedeniyle ÇED raporu süresinde İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne yapılan ÇED Başvurusu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özellikle deniz ekosistemine vereceği zararlar nedeniyle red edilmişti. Burada çok daha ağır çevresel sakıncalar taşıyan bu marinanın yapımının red edilmesini istiyoruz. Ayrıca burada halkın sağlığı tehlikeye atıldığını gibi yasalara aykırı, usulsüz ve yanlış hazırlanan bir ÇED raporunu dayatarak bilgilendirme yapmaya çalışıyorlar. Bu nedenle yüze yakın imza toplayarak toplantının iptal edilmesini sağladık” dedi.

 

2. MARİNA ÇED TOPLANTISINI ÇEVRECİLER YAPTIRMAMIŞTI

 

Yalıkavak Mahallesi’nde Akdeniz foklarının barınma yavrulama ve yaşama alanı olan Tilkicik Koyu’nda Kızılada Yönetim Otelcilik Turizm ve İnşaat Yatırım A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Kızılada Yat Limanı ve Otel Projesi ile ilgili 12 Ocak 2021 tarihinde düzenlenmek istenmiş ancak çevreciler ve Bodrumlu STK’ların sert tepkisi üzerine iptal edilmişti. 

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI