Bugun...



Bodrum'da Süslü Kadınlar Bisiklet Turu renkli görüntülere sahne oldu

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bugün düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu turistik ilçede renkli görüntülere sahne oldu.

facebook-paylas
Güncelleme: 20-09-2021 13:03:40 Tarih: 20-09-2021 00:12

Bodrum'da Süslü Kadınlar Bisiklet Turu renkli görüntülere sahne oldu

Çiçekler ve balonlarla süslenen bisikletlerle Bodrum Belediye Meydanı’nda toplanan yaklaşık 35 bisikletli kadın yaptıkları basın açıklamasından sonra tura başladı. Bazı kadınların etkinliğe çocukları ile katıldığı görüldü. Belediye meydanındaki renkli görüntüleri yerli ve yabancı turistlerde ilgi ile izledi birçok turist süslü kadınlar ve süslenmiş bisikletlerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Etkinliğe Bodrum’da bisiklet sporuna gönül veren erkeklerde katılarak destek verdi.

Bugün öğleden sonra düzenlenen etkinlikte basın açıklaması yapan organizasyon yetkilisi Miray Demir “Sevgili bisikletli güzel yürekli hanımefendiler, çocuklar, beyefendiler… Değerli basın mensupları, sesimizi davetimizi duyan herkes... HOŞGELDİNİZ…

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2013 yılında İzmir’de başlamıştır. 9 yıl içerisinde büyüyen bu etkinlik önce Türkiye'de daha sonra dünyada diğer şehirlerde bisiklete binen kadınların da dikkatini çekmiştir. Turumuz bu yıl yaklaşık 150 şehirde, yaklaşık 30 ülkede eş zamanlı olarak yine bağımsız gönüllü kadınlar tarafından yapılıyor, bu yüzden kadınların yapmış olduğu ve yine adım atmış olduğu bu etkinlikten gurur duyuyoruz. "Dünya Otomobilsiz Kentler Günü" kapsamında bisikletin günlük hayatın bir parçası olmasına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamak, bisikletin kadınların hayatını özgürleştirdiğini anlatmak, kadınların şehir hayatına katılımını kolaylaştırdığı göstermek ve şehir hayatına katılımını arttırma, süslü süssüz, topuklu topuksuz, özel bir ekipman olmadan da her kadının bisiklete binebileceğini göstermek, bisikletin şehir hayatına sağladığı kolaylıkları anlatmak, kendilerini temsil etmelerine fırsat vermek ve güvenli bisiklet sürmeye ilişkin altyapı talebini pekiştirmek için düzenlenmektedir.

 

 

“BİZ EV YÖNETİYORUZ, YOLLARI MI YÖNETEMEYECEĞİZ”

 

Ben de bisiklete ilk başladığım zaman ‘sende mi bisiklete biniyorsun? Amma da süslüsün.’ Dediler. Evet topuklu ayakkabımla da biniyorum, spor ayakkabımla da biniyorum. Ojemle de rujumla da istediğim her şekilde bisiklete binebilme özgürlüğüm var. Onun için rolümün ne olduğu, kim olduğum gibi herhangi bir önemi yok. Sadece bisiklete binebilirim ve birçok erkeğin yapabildiği her şeyi bende yapabilirim. Bende yokuş çıkabiliyorum, erkekler çıkamıyor sadece. Hele bizim hayatımızda kadınlar olarak çıktığımız yokuşları, indiğimiz yokuşları düşünecek olursak biz bir ev yönetiyoruz, daha ne olsun. Yolları mı yönetemeyeceğiz. O yüzden bugün sokakları kadınlar olarak ele geçirmeye, sokaklarda kadınlar olarak bisikletlerimizle de var olabileceğimizi bu alanın sadece erkek alanı olmadığını göstermek, bizimde varlığımızı gösterebilmek için bu turu düzenliyoruz.

Ortak dileklerimiz ve isteklerimiz var bizim:

1. Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu ve her alanda kendilerini özgürce ifade etme hakları olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Biz binlerce kadın pedallarımızın itici gücünü tüm topluma da göstermek istiyoruz, çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir dünya bırakmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz... Kadınların toplumda daha görünür olması ve sorumluluk almasını diliyoruz.

2. Geçmişte “İklim değişikliği" diyorduk, şimdi artık “İklim Krizi” diyoruz. Bunun etkilerini çok acı bir şekilde yaşadık yaşıyoruz. Ciğerlerimiz yanıyor, canımız yanıyor. Her bireyin bu konuda yapabileceği bir şeyler var. Biz bisiklete daha çok binerek dünyaya olumlu katkıda bulunabiliriz. “Bir kişinin karbondioksit salınımı, otomobil ile gidilecek yol bisikletle gidildiğinde 15 kat azalıyor."

 

 

Biz “İklim Krizi” ne karşı yönetimlerin de derhal harekete geçmelerini istiyoruz.

3. Pandemi sürecinde evlere kapandık ve bunaldık. Dışarıya çıktığımızda nefes alacak yeşil bir alan aradık. Motorlu taşıtlar yollarda olmadığında gürültü kirliliğinin azaldığını, havanın nasıl temiz olduğunu gördük. Bunların insanın temel ihtiyaçları olduğunu anladık. Toplu taşıma araçlarına binmek istemedik. Hem spor yapabileceğimiz hem de açık havada olabileceğimiz bir ulaşım aracımız vardı... BİSİKLET...

*Şehirlerin insan odaklı olarak yeniden tasarlanmasını istiyoruz.

*Kamu alanlarının, özellikle kadınların, çocukların ve yaşlıların rahatlıkla ortak olarak kullanımına sunulmasını istiyoruz.

*Yaya ve bisikletliler için güvenli ulaşım altyapısı ve hizmetleri almak istiyoruz.

4. Her an bir trafik kazasına kurban gitmekten korkuyoruz. Bodrum’da da aynı şekilde her yola çıktığımızda sürekli ensemizde bir korku ile bisiklete biniyoruz. Çünkü trafikte bize saygı duyulmuyor ve görünür olmuyoruz. Özellikle bu sezon 1 yıl içerisinde Türkiye'de trafik kazalarında birçok bisikletli arkadaşımızı kaybettik. Kaybettiğimiz canların ailelerine sevenlerine sabır diliyoruz.

Motorlu taşıtların neden olduğu kazalarda bisikletli ölümlerinin durmasını, bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz.

5. Özellikle büyük şehirlerimizde pazar günleri, şehir merkezinde bazı caddelerin motorlu araç trafiğine kapatılarak 'otomobilsiz pazar' ilan edilmesini istiyoruz.

Evet taleplerimiz var, isteklerimiz var. Bunun için mücadele edecek gücümüz de var. Bu güçte en çok öncü kadınlardan geliyor. Bunun için hepinize burada olduğunuz için çok ama çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız, iyi ki varız. Hep birlikte çok güzeliz.” ifadelerini kullandı. 

 

Demir’in açıklamasından sonra bisiklet turu trafik polislerinin güvenliğinde devam etti.

 




Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKTÜEL Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI