Bugun...



Bodrum’da Külliye Cami’ye dönüştü, bu kez ruhsat tepkisi geldi

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Ortakent Mahallesi’nda 2012 yılında projesi başlatılan ve 4 yıl önce ise TMMOB açtığı iptal ruhsatı davası ile inşaatı durdurulan Diyanet İşleri Başkanı tarafından yapılacak olan İslam Kültür ve Medeniyeti Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi inşaatının bulunduğu yerde Bodrumlular eylem ve basın açıklaması yaparak, inşaatın Bodrum mimarisine uygun ve yasal olmadığını belirterek durdurulmasını istedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 01-02-2021 14:51:26 Tarih: 01-02-2021 14:06

Bodrum’da Külliye Cami’ye dönüştü, bu kez ruhsat tepkisi geldi

 Külliye projesinin ise tadilat projesi ile Cami’ye dönüştürüldüğü görüldü.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Ortakent Mahallesi Kargı Caddesi’nde 2012 yılında projesi iki ay öncede hafriyat çalışmaları başlatılan İslam Kültür ve Medeniyeti Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi inşaatının bulunduğu yerde Bodrum Savunması Çağrı Grubu tarafından basın açıklaması ve eylem gerçekleştirildi. Bodrumlu çeşitli dernek ve sivil toplum örgütlerinin destek verdiği açıklamaya yaklaşık 100 kişi katıldı.

 

BODRUM BÜYÜMEK DEĞİL YAŞAMAK İSTİYOR

 

İnşaatın yapıldığı alana ellerinde Bodrum Büyümek Değil Yaşamak İstiyor, Talana Ranta Kaçak İnşaata Hayır, Biz Razı Değiliz Sizler Razımısınız yazılı dövizlerle gelen eylemciler projenin ruhsatsız olarak devam ettiğini ve durdurulması gerektiğini belirttiler.

Basın açıklamasının yapıldığı yerde inşatanı önüne konulan dev tabelada Bodrum Cami Projesi olarak adlandırıldığı görüldü.

 

 

BODRUM’U BODRUM YAPAN DEĞERLER TEHDİT ALTINDA

 

Bodrum Savunması Çağrı Grubu adına basın açıklamasını Arif İsmet Yılmaz okudu. Yılmaz açıklamasında “ Bodrum’u Bodrum yapan bütün değerler tehdit altında. Birçok canlıya ev sahipliği yapan ormanları tehdit altında, tarihe şahitlik etmiş antik kent kalıntıları tehdit altında, yeşil ve mavinin birlikte güzelleştirdiği kıyıları tehdit altında, deniz tabanını temizleyen deniz patlıcanından, oksijen üreten deniz çayırlarına kadar tüm deniz ekosistemi tehdit altında, sürekli büyütülen ve yenileri yapılan oteller nedeniyle halkın ulaşması imkansız hale gelen cennet gibi koyları tehdit altında, sürekli ve büyük oranda kaçak yapılaşma nedeniyle zeytinlikleri, mandalina bahçeleri, ılgın ağaçları tehdit altında, alçak, beyaza boyalı yapılar ve begonvillerle bezenmiş taş duvarların oluşturduğu yaşayan dar sokakları tehdit altında, kısacası Bodrum tehdit altında.Bugün bu tehditlerden birine dikkat çekmek yasadışı yürütülen inşaat faaliyetlerinin durdurulması için ilgilileri göreve davet etmek amacıyla buradayız” diye konuştu.

 

YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ İNŞAATA BAŞLANMASINA KARŞIYIZ

 

Yılmaz açıklamasının devamında ise beş yıl önce İslam Kültür Ve Medeniyeti Tanıtım Ve Bilgilendirme Merkezi(Külliye) olarak Bodrum gündemine giren bu projenin gelişimi hakkında bilgi vererek “ Türkiye Diyanet Vakfı tarafından hazırlatılan ve 2015 yılında inşaat ruhsatı almak için belediyeye başvurulan Külliye projesi, mevcut imar planlarına ve mevzuata uygun olmadığı için reddedildi. Sonrasında vakıf, belediyenin kendilerine ruhsat vermediği iddiası ile 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden talepte bulundu ve 22.Ocak.2016 tarihinde Yapı Ruhsatı’nı aldı.Burada gözden kaçırılmaması gereken durum, Bodrum Belediyesi’nin ruhsat vermeme nedeninin keyfi değil, başvurusu yapılan projenin mevzuata aykırı oluşudur. Ama   aykırılıklara rağmen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü aynı projeye ruhsat vermiştir.Bizler, yasal durum böylesine ortadayken ve nasıl bir yapı yapılacağına dair projeler ilgili belediye tarafından dahi bilinmiyorken, yıllardır hiçbir çalışma yapılmayan parselde yangından mal kaçırır gibi telaşla kazı çalışmalarına başlanmasına razı değiliz. Bizler, yaşadığımız bu güzel kenti seviyoruz ve rant hesaplarıyla ona zarar verecek,  kimliğinden uzaklaştıracak her türlü saldırıya karşı  Bodrumu savunmaya kararlıyız. Her kurumu bu mücadelede yanımızda durmaya, her yurttaşımızı savunma hattında yerini almaya davet ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

GEREKİRSE YENİ DAVA AÇACAĞIZ

 

Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Gamze Türk ise yaptığı açıklamada “Daha önce külliye ile ilgili açtığımız dava hala devam ederken, şu anda tadilat projesi ile Külliye Cami’ye çevrilerek yeniden inşaata başlanmış. Buda yasalara ve hukuğa aykırı, çünkü yeni bir projenin başlayabilmesi adı üzerinde projenin Bodrum imar ve planlarına yönelik yeni bir proje yapılması ve onaylanmasıdır. Eski proje ruhsatının süresi dolmuştur. Her ne kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ruhsat yenilenmesi yapıldığını duyduk isede Bodrum Belediyesi’ne bu konuda gelen bir bilgi yok. Öyle bile olsa proje değişikliğine gidilmesi nedeni ile tadilat değil yeni bir proje ruhsatı alınması gerekir. Bu neden devam eden davanın üzerine tüm itirazlarımıza rağmen inşaat devam ederse yeni bir dava açacağız. Çünkü başından beri projede imar mevzuatına aykırı ve hukuksuz konular değişmedi” diye konuştu.

Eylem ve basın açıklaması alkışlı protesto ile sona erdi.

 

 

 

 




Editör: Melis Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI