Bugun...



Bodrum'da görüntü kirliliğine neden olan totemler kaldırılacak mı?

Bodrum Güçbirliği Derneği Çevre ve Enerji Komisyonu Başkanı Melih Caner yaptığı açıklama ile bir süredir Bodrum esnafının gündemini meşgul eden, hep kafalarda bir soru işareti olarak kalan totemler hakkında ilgili kurumlardan açıklama beklemekte olduklarını söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 20-01-2021 15:37

Bodrum'da görüntü kirliliğine neden olan totemler kaldırılacak mı?

Bodrum Güçbirliği Derneği Çevre ve Enerji Komisyonu Başkanı Melih Caner açıklamasında şu ifadelere yer verdi:


“Geçtiğimiz yıl, Bodrum’da totem ve tabela kirliliği başta olmak üzere kent estetiğini bozan tüm unsurlarla mücadele etmek ve çözümler üretmek için Bodrum Kent Konseyi bünyesinde Kent Estetiği Çalışma Grubu oluşturuldu. Kurulan çalışma grubu, Bodrum Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde başlatılan sosyal sorumluluk harekâtı kapsamında Yarımada genelinde totem tabela kirliliğine karşı bir mücadele başlatılmıştı. Bu mücadeleye bazı esnaflar kendi totem tabelalarını kaldırarak destek verirken, Muğla Büyükşehir Belediyesi de kendi sorumluluk alanı içerisinde kalan totemlerin kesilmesi kararı ve uygulaması ile totem ve tabelaların büyük çoğunluğu kaldırıldı. 


Bu şekilde bir uygulama ile sorunu çözmek yerine, pandemi süresince çok zor şartlarda varlıklarını sürdürmeye çalışan Bodrum Esnafı, ciddi mağduriyetler yaşamıştır. Vergisi ödenmiş, ödemesi yapılmayanlara ödeme taleplerinin resmi kanallardan yapıldığı ve ödemesinin alındığı, dolayısıyla esnaf tarafından yasal olarak kabul edilmiş, her biri on binlerce Türk Lirası’na mâl edilen totemlerin vinçlerle sökülüp, telef edilerek hurdaya çıkarılması ise milli bir servettir.  
Belli bir bölgede, hiçbir zaman yerel ve kamu yönetimine zorluk çıkarmayan işletmelerin totemleri kesilerek ya işletmelerin avlularına bırakıldı ya da vinçlerle alınıp götürülmüştür. Ancak yapılan çalışma tüm totemleri kapsayacak kadar genişletilememiştir. 


Ayrıca Bodrum’un yararına olduğu iddia edilerek uygulamaya konulan çalışma da esnaflar arasında çifte standart uygulandığı da belirtiliyor. Uygulama kapsamında bazı esnafların totem ve tabelaları sökülürken, büyük işletmelere ait tabela ve totemlerin sökülmediği de gözlemlerimiz arasında yer aldı. Bodrum Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi başlattıkları çalışmada ‘sözleşmeleri sona eren veya izinsiz dikildiği belirlenen çok sayıda totem ve tabela kaldırıldı’ açıklamasına istinaden mevcutta yer alan tabelalar neden kaldırılmamıştır? 


Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras tarafından “Hiçbir Marka Bodrum’dan Değerli Değildir” sloganıyla Bodrum Yarımadası’nda başlatılan totem tabela kirliliğine karşı mücadele sonucunda, ne yazık ki tabela – totem mezarlığı sorunu çözülememiş, onlarca esnafta mağduriyet doğmuş ve uygulamanın adaletli olmadığı yönünde de bir algı oluşmuştur.


Şuan da Yarımadanın birçok bölgesinde hala büyük firmalara ait totemler yer almaktadır. Hatta bazı büyük totemlerin içerisinde baz istasyonlarının bulunduğu da iddia ediliyor. Bu iddia ile ilgili Kent TV’de geçtiğimiz günlerde bir AVM önündeki büyük totem içerisinde baz istasyonunun olduğuna dair haber bile yayınlandı. İletişimin önemini biliyoruz ancak, insan sağlığı bakımında ciddi problemler doğuran baz istasyonlarının vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde bulunmasını da doğru bulmuyoruz. Totem ve tabela kirliliğine karşı savaş başlatan Bodrum Belediyesi’nin bu totem görüntüsü altındaki baz istasyonlarının kurulması konusunda bilgilerinin ve izinlerinin olup olmadığını merak ediyoruz.
Gerek Muğla Büyükşehir Belediyemizin, gerekse Bodrum Belediyemizin yaptığı ve yapacağı, Bodrum’a, esnafımıza, bölgemize faydalı her işin ve emeğin yanındayız. Fakat bu denli sorunlara sebebiyet veren uygulamaların da karşısında olduğumuzu bildirmek zorundayız.”




Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI