Bugun...



Bodrum 2023’e bu niyet bu umutlarla giriyor, kim ne dedi?

Yılın son günü, yeni bir yıla yeni umutlarla gireceğiz. Bodrum’da yaşayanlara yarından itibaren gireceğimiz umut dolu yeni yılda beklentilerini sorduk. Onlarca farklı cevap geldi. Umutların ve isteklerin çoğu doğa ve çevrenin rant uğruna yok edilmesi, yolların üç yıldır düzensiz yapılan alt yapı çalışmaları nedeniyle yaşamı kabus haline getirmesi, kıyıların yağmalanması sahil işgalleri, düzensizliğin, trafiğin kenti yaşanmaz hale getirdiği konusunda birleşti. Kim ne dedi neler düşünüyor.

facebook-paylas
Güncelleme: 31-12-2022 17:18:28 Tarih: 31-12-2022 13:51

Bodrum 2023’e bu niyet bu umutlarla giriyor, kim ne dedi?

Siret Bali (Mühendis) : Aslında çok şey var dile getirilecek, beklenti olarak yazılacak. Ancak, Bodrum'un İl olmasını ve Muğla Büyükşehir hegamonyasından tez zamanda kurtulmasını istiyor ve diliyorum. Yeni Bodrum Devlet Hastanesi'nin 7 adet kapısından sığmadığı için, eski hastanede kalan ve hastaların oraya giderek MR çektirme durumunda kalmaları rezilliğine son verilmesini istiyor ve diliyorum...

Selçuk Arslan (Gazeteci): Yeni ümitler ve yeni beklentilerle yeni bir yıla daha giriyoruz. Tabi ki öncelikle dileğimiz ülkemiz ve tüm dünyada barışın, sevginin ve hoşgörünün egemen olması insanlarımızın refah içinde yaşamasıdır. Bodrum için  ortak beklentimiz de genel anlayıştan farksız. Dünya markası olan Bodrum geride bıraktığımız yılı ciddi  bir saldırı altında geçirdi. Doğa ranta kurban edildi  iyi niyetli  çabalara rağmen  Bodrum doğası telafisi  mümkün  olmayan yaralar aldı. Bu bağlamda yeni yılda umudum Bodrum'un sürdürülebilir bir koruma kolama dengesinin hayata geçirmesi olacak.  Bununla birlikte toplumun kutuplaştırıldığı bu süreçte hoşgörü  kenti olan Bodrum'un bu özelliğini  kaybetmemesidir. Ve hoşgörü ikliminin ülkeye  yapılmasıdır.

Süleyman Utçu (Mumcular- sporcu): İlk önce atletizm sahası istiyoruz. Bir de Mumcular - Güvercinlik yolu acilen genişlemesi lazım. Dağ taş heryer bina oldu nüfus patladı ama yol aynı yol.

 

 

İNSANCA MEDENİCE YAŞAYABİLECEĞİMİZ BİR BODRUM

Jülide Fırat (Mimar): Yeni yıldan şöyle bir Bodrum istiyorum. Çarpık yapılaşmanın, kaçak inşaatların, doğa düşmanı betonlaşmanın olmadığı, tüm alt yapı hizmetlerinin tamamlandığı, sokak ve caddelerin çukurlardan, toz topraktan arındırılıp iyileştirildiği, barınma sorununun olmadığı, vatandaşa hizmetin öncelendiği, özetle insanca, medenice yaşayabileceğimiz bir Bodrum istiyorum.

Ahmet Cinoğlu (Esnaf): Bu belediye ile sadece son üç değil 20 yıldır olmayacağını herkes gördü. Herkes belediyeyi eleştiriyor tabiî ki eleştirecek, sorunların çoğu belediyeden kaynaklanıyor, benim şahsen umudumda ümidimde yok. Kumbahçe’de Kızılağaç’ta birçok yerde esnafı bitirdiler, anlamsız alt yapı çalışmaları belimizi büktü. Adam 25 günde biter diyor 3 ay oluyor bitmiyor. Gelecek yıldanda umudum yok.

Sibel Kaş (Gündoğan Peynirçiçeği Derneği): Hangi Bodrum? Buraya herşey dahil tatil için gelenlerin Bodrum'u mu? Ya da sadece eğlenmek için gelenlerin? Emekli olup sakin, huzurlu bir yaşam için gelenlerin? Buralı olup çocuklarına daha iyi bir gelecek sağlamak adına her yeni otel veya rezidansı doğru bir gelişme olarak algılayan karın Bodrum'u mu? Veya buranın mimarisine uymayan binalar yaparak markalaştırdığını düşünen şirketlerin Bodrum'u mu? Bunlar yapılmadan da Bodrum zaten bir marka idi. Onun özgün yapısına saygı göstermek, yarımadanın altyapısını oluşturmadan üst yapıya izin vermemek daha doğru değil miydi? Bu şartlar altında Bodrum'da maalesef hiç bir beklentim yok.

 

 

Cemil Keskin (Pazarcı): Alım gücüde satım gücüde kalmadı. Neredeyse ürünü pazara getiremeyecek duruma geldik. Tek düşüncemiz ekonomi, aldığımızı yerine koyamıyoruz, bir umudumuz seçimler, seçimlerin yansıması Bodrum’da olur inşallah.

 

ÇATILARA ESTETİK DÜZENLEME GETİRİLMELİ

Metin Göncü (Mühendis): Bodrum’da tüm hoparlörlerin susması.  Şehir içine araba girişinin engellenip  merkeze ring seferleriyle ulaşımın sağlanması. Bodrum çanağında artık imar izni verilmemesi ve arkadaki yeşil dokunun korunması. Turgutreis’ten trafiğin Bodrum-Merkeze uğramadan akması için çözüm bulunması. Bodrum evlerinin çatılarındaki güneş kollektörü olarak adlandırılan hurda yığınlarına estetik düzenleme getirilmesi.

Tansel Çankaya (Kaptan): İşgaliye, ecrimisil bir hak değil suçtur, kamu görevinde hizmet eden yetkililerin, kamunda ait yerlerin peşkeş çekmemesi, halktan yana  olması ,  hakça adalet , özgürce yaşamak,öz güvenli başkanların yönetim de olması…

Coşkun Demircan (Su Sporları) : 2023 Yılında TÜM Yollarında Kazı Yapılmayan bir Bodrum istiyorum.

 

 

NE DENİZE GİRİLECEK KOY KALDI, NE YÜRÜNECEK BİR KIYI..!

Yıldız Feldmann (Fotoğrafçı): Valla açıkçası hiç bir beklentim yok, her yıl daha kötü olmaya devam ediyor. Nefes alacak alanlarımız gün geçtikçe azalıyor. Ne denize girilecek bir koy kaldı ne de yürünecek bir kıyı.Suyuna , trafiğine, elektriğini, yollarına  değinmeyeceğim bile. Hiç bir umudum yok, yaşam alanlarımız daralarak yaşamaya devam edeceğiz çünkü Bodrumdan vaz geçemeyecek kadar çok seviyoruz, bir şey yapmaya gücümüz yetmediği içinde çok üzülüyoruz. Kısacası umut edilecek bir Bodrum kalmadı. Daha kötü olmasın yeter diyeceğim ama  maalesef olacak !

Şebnem Pişkin (Yazar): 2023'de yeşilin daha çok korunduğu, betonlaşmaya ve lüks rezidanslara geçit verilmediği, sahillerin halka ait olduğu, insanları mutlu, hayvanları mutlu, ormanları mutlu, turisti mutlu, esnafı mutlu,  mavi-beyaz Bodrum'umuzun devamını diliyorum.

Ayşen Çelebi (Terzi): 2023’ten çamursuz, topraksız, tozsuz, çukursuz işgalsiz bir Bodrum istiyorum. Pandemi tüm olumsuzlukları Bodrum’a yığdı, çözüm bulunmadı, gittikçe umudumuzu da ümidimizde yitiriyoruz, bu güzelim ilçe bu yükü kaldıramaz hale geldi.

 

 

Mustafa Erdoğan (TMMOB): 2023 Bodrum doğasının hiç olmadığı ölçüde iktidar tarafından ihalelerle çetelere peşkeş çekildiği. Buna karşın  Bodrum un sakini olmayıp koruyan,  sahibi olan  mühendis, mimar ve şehir plancılarının GEZİ’yi yok etmeye çalışanları engellediği gibi yerelde de bunu başardığı bir yıl olacak.

Cemile Gürbüz (El sanatları): 25 yıldır Bodrum’da yaşıyorum, yerel yönetimin yaptığı güzel şeyleri görmemezlikten geliyorlar. Birde ilçedeki siyasiler birbirine girmekten, çekişmekten zevk alıyorlar, ama bu vatandaşa yaramıyor, birlikte olsunlar Bodrum’un sorunlarını birlikte çözsünler, bir kavga gürültü, çekememezlik aldı başını gidiyor. Bu adam (Ahmet Aras) hiçmi güzel bir şey yapmadı. Takdir etmesinide bilmek gerek.

Mervegül Kaşıkçı (Pilates eğitmeni): Bodrumun güzelliklerinin daha çok farkına varabileceğim yaşanan ekonomik krizlerın son bulduğu sağlıklı sporlu bir yıl olsun istiyorum.

Eda –Oğuz Kalafat (Mimar- Mühendis): Bodrum’da çocuk sahibi olmuş ve oğlumuzu Bodrum’da büyütmeyi tercih etmiş bir aile olarak, Bodrum’da yaşayan, tatil veya yatırım yapan herkesin, eşsiz bir doğa ve kadim bir kültürel mirasın parçası olduklarının bilinci ile, bu mirası korumak için tavır aldıkları bir yıl diliyoruz. Kentin güzelliğini, “yaşama hayali kurulan yer” özelliğini sonraki nesiller için de sürdürülebilir kılmak adına bu tavrı kısa vadeli çıkarların üzerinde tutmak hepimizin sorumluluğu.

Zuhal Orman (Balıkçı): İnşaatların ve kontrolsüz göçün  sona ermesini trafik çilesine bitmesini diliyorum.

İrina Demiroğlu (Ukraynalı Dernek Başkanı): Kış tatilleri her zaman çok önemli olmuştur Ukraynalılar için. Bu yıl derin üzüntü ve acı var içinde çünkü yeni yıl ve noel insanların aileleri ve arkadaşlarıyla beraber olacakları bir zamandır ama bir çok Ukraynalı ailelerini veya arkadaşlarını sonsuza dek kaybetti ya da evlerinden oldular. Acı içindeyiz ama emin olun korkmuyoruz. Biliyoruz ki karanlıktan sonra ışık olacak ve iyilik kötülüğü yenecek. Yeni yıl her zaman büyük umutlarla gelir. Ukrayna büyük zaferini yakında kutlayacak, bundan eminiz. Ve sonrasında, ülkemizi yeniden inşa edip, iyileşeceğiz. Dünyanın bütün iyi insanları bizim yanımızda ve yine burada Bodrum’da bunu hissediyoruz ve bunu hissettiren bütün dostlarımız ve destekçilerimiz için minnettarız.

Rezzan Şebin (Tiyatro yöneticisi): Umut ve beklentilerim Bodrum'u aşmış durumda.  Hukukun, adaletin, yasaların allak bullak olduğu bir dönemde, ne yerel yönetimler, ne yerel yöneticiler, ne de sivil toplum kuruşları Türkiye'yi koruyamayacağı gibi,  Bodrum'u da koruyamaz. Sorun sistemseldir. Beklentim tek bir çivinin daha çakılmadığı, tek bir ağaca, koya, kayaya, kuma, suya, her türlü canlıya, cansıza  dokunulmadığı Bodrum ve Türkiye tabii. Eski Bodrum olamayacağı gibi, yeni bir Bodrum da olmamalı.

Oben Konyalıoğlu (Turizmci): Tüm dünyada tek adam rejimlerinin yıkıldığı, eşitsizliğin, adaletsizliğin giderilmesine yönelik somut adımların atıldığı bir yıl olsun. Doğaya, canlılara, kadınlara, çocuklara sahip çıktığımız bir yıl olsun. Yoksulluğun, açlığın ve savaşın olmadığı bir yıl olsun. Hep birlikte mücadele edelim ki, O yıl 2023 olsun.

Mehmet Vural (Turizmci): Öncelikle alt yapı sorunun çözülmesi, yeşilin korunup imara açılmaması,spor alanlarının,koşu pistlerinin çoğalıp düzenlenmesi,Son senelerde meydana gelen kavgalar,adam yaralamalar gibi rant olayların son bulması ve tabi ki yolların daha güvenilir, daha kolay ulaşımı sağlayacak hale getirilmesi,

Melis Şenyaşar (Avukat) : Dünyanın sayılı güzel beldelerinden olan Muğla ve Bodrum'un, bu güzelliklerin kıymetini bilmeyen, kendisine emanet edilmiş değerleri koruyamayan yöneticilerden biran önce kurtulabilmesini diliyorum. Beklentim Çağdaş, ilerici, vatansever, menfaatçi rantçı olmayan, becerikli, öngörülü yöneticilerin idaresinde kalkınmış bir Bodrum Muğla ve Türkiye

 

 

Numan Pekdemir (Sanat Koordinatörü): SENDEN NELER BEKLİYORUM ? 2023 yılının öncelikle Dünyamıza ve Ülkemize barış getirmesini temenni ediyorum.

Elbette yaşadığımız kent olan Bodrum’a gelince her zaman olduğu gibi yine umut içinde bu defa 2023 den beklentilerimiz olacak. Alt yapıdan üst yapıya kadar sorunların çözülmesi, yeşilin parsellenmediği ve doğanın korunduğu, trafiğin azalması, yolların çok acil olarak araç geçecek duruma gelmesi, sahillerden halkın daha çok yararlanabileceği gibi konuların çözümlenmesi Bodrum için olmazsa olmaz beklentilerimizden. Ayrıca hayat pahalılığının artık sona ermesi ve enflasyonun biran önce aşağılara çekilmesi bize siyasi arenanın verebileceği en güzel haber olacak. Ve elbette bir kültür adamı olarak kurulmasını arzu ettiğim Bodrum Senfoni Orkestrası’nın kuruluşunu Bodrumlular artık bekliyor. Geçen sene Sayın Bodrum Belediye  Başkanı tarafından gündeme getirildiği halde sözüm ona giderlerin çok olması bahanesiyle gündemden maalesef kaldırılmıştı. Temennimiz, 2023 de Bodrum Senfoni Orkestrasının kurulması ve bu orkestra ile Atatürk’ün bize emaneti olan Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünün Antik Tiyatroda bir konserle kutlanmasıdır. Sanat aydınlıktır, ışıktır…

Zeynep Akıncı (2107 Bodrum Yurttaş İnsiyatifi): Altyapısız, vahşi ve doyumsuz yapılaşmaya izin verilmeyen, dolayısıyla inşaat gürültüsü ve kirliliği olmayan hafriyat kamyonlarının, beton mikserleri ve vinçlerinin yolları işgal ve tahrip etmediği bir kent ve tabii ki bunu sağlayacak yerel ve merkezi birer yönetim talep ediyoruz. Kıyı işgaline son verilmiş ayrıca yol, su, elektrik, kanalizasyon sorunları çözümlenmiş bir Bodrum istiyoruz. Toplumun her kesiminin ihtiyaçlarına çare olabilmek için demokrasinin vazgeçilmesi Sivil Toplum’a danışarak yönetmeyi sözde değil özde benimsemiş ve gerçekleştirebilen yetkililer istiyoruz. 2023 ün Bodrum’u ve ülkeyi aydınlığa, barışa ve huzura götürmesini istiyoruz.




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI