Bugun...



Bitez turizmde dünyanın en önemli sertifikası olan Green Destination yolunda

Muğla’nın Bodrum ilçesinde mavi ile yeşilin birleştiği ve narenciye bahçeleri cennet gibi koyları ile ünlü Bitez Mahallesi dünya turizminde kalite ve temizliğin en önemli simgesi olan Green Destination Sertifikası’nı alabilmek için hazırlıklarını sürdürüyor. Green Destination Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Tuncay Kuleli, sertifikanın turizmdeki önemini ve amacını anlattı.

facebook-paylas
Tarih: 27-10-2021 14:04

 Bitez turizmde dünyanın en önemli sertifikası olan Green Destination yolunda

Kuleli “100 kriteri yerine getirerek Türkiye’de ilkz kez bir mahalle bu sertifikayı alacak. Turizmde modern, çağdaş, temizlik ve güvenirliğin simgesi olan bu sertifikayı alabilmek için yerel yönetim ve STK’larla yaptığımız çalışmalarda kriterlerin yüzde 30’unu tamamladık. Bu sertifikayı alan turizmde  2 yıl dünya turizminde ücretsiz tanıtım hakkını elde ediyor” diye konuştu.Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Sıtkı Koçman Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Green Destination Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Tuncay Kuleli, dünya turizminde Mavi Bayrak’tan daha önemli olan sertifikanın alınması için Bodrum ve Bitez olarak çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

 

TÜRKİYE’DE İLK KEZ BİR TURİZM BELDESİ  BU SERTİFİKAYI ALACAK

 

Kuleli  “Green Destination kapsamında Uluslararası Quality Coast- Sürdürülebilir Kıyı Turizmi Ödül Programına müracaat ettik ve Türkiye'de ilk kez “Sürdürülebilirlik Birimi” kuran yerel yönetim olduk. Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz’ın da katılımıyla "Sürdürülebilir ve Sorumlu Turizm için Uluslararası Standart-Kriterler" konulu eğitim ve seminerlere hız vererek Green destination Sertifikası’nı alabilmek için gerekli olan 100’e yakın kriterin yüzde 30’unu yerine getirdik” diye konuştu.Kuleli açıklamasının devamında  “Sahiller, kıyılar, varış yerleri ve oteller için Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Ödülü ve Sertifikası veren Green Destination’ın uluslar arası haritasına giren Bodrum için önemli bir adım daha attık. Bodrum Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde kurulan “Sürdürülebilirlik Birimi”, Green Destination programı konusunda çalışmalarını başlattı. Green Destination’ın sekreteryasını ise Belediye Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü bünyesinde kurulan Uluslar arası İlişkiler birimi yönetecek” dedi.

 

 

BİTEZ, GREEN DESTINATION PROGRAMINA GİRDİ

 

 Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Ödülü ve Sertifika veren kurum olan Green Destination’ın standartları ve kriterleri ile ilgili eğitim çalışmalarının devam ettiğini belirten Kuleli “ Bodrum’un ilk kez uluslararası Green Destination haritasında yer almasını sağladık.  Green Destination için pilot bölge olarak seçilen Bitez bu program kapsamında örnek teşkil edecek. Önümüzdeki yıllarda ise Bodrum’un tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini yansıtan pek çok turizm beldesinin bu proğrama dahil edilmesini hedefliyoruz” diye konuştu.

 

YALIKAVAK’DA  BU PROĞRAMA DAHİL EDİLECEK

 

Prof. Dr. Tuncay Kuleli, geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Korunacak hassas bölge” ilan edilen Yalıkavak Küdür Yarımadası’nı da Green Destination programına dahil edebileceklerini belirterek “ Green Destination standartları olan Destinasyon Yönetimi, Doğa, Hayvanlar ve Manzara, Çevre ve İklim, Kültür ve Gelenek, Sosyal Esenlik, İş ve Misafirperverlik gibi altı ana temayı kapsayan ve 5 bin bilim insanının belirlediği 100 kriteri yerine getirmek için hız kesmeden çalışıyoruz. Bu sertifikayı almaya hak kazanan beldede halkın yaşam biçimi değişecek. Verilmeye başlanan kaliteyi turizm hizmeti ile hem yörenin gelir kaynakları hemde Bitez ve Bodrum’a gelen turistin kalitesi artacak” dedi.

 

 

KOMŞUMUZ YUNANİSTAN’DA 10 KENT BU BELGEYİ ALDI

 

Turizm çeşitliliği içerisinde rakiplerimizle mücadele ederken uluslar arası kriterleri zaman zaman göz ardı ettiğimizi belirten Kuleli “Doğa, deniz, tarih, kültür her türlü zenginliğimiz var. Ancak bunların değerini bilmiyoruz, korumak için değil rant amaçlı hareket ediyoruz. Örneğin komşumuz ve turizmde rakibimiz Yunanistan’da bu sertifikayı alan kent sayısı 10’a yükseldi. Dünyada ise bu sayı 30 ülkede 3007e ulaştı. Önümüzdeki üç yıl içerisinde tüm kriterleri tamamlayarak Türkiye’de ilk kez Bitez mahallesine bu sertifikayı kazandırmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle yerel yönetim, STK’lar ve bölge yaşayanları ile yapmamız gereken ciddi çalışmalar var” dedi.

 

SERTİFİKAYI ALAN TURİZM REKABETİNDE 1-0 ÖNE GEÇİYOR

 

Kuleli bu sertifikayı alacak olan Bitez’in iki yıl boyunca dünya turizminde ücretsiz tanıtımının yapılacağını belirterek “Dünya turizminde şu anda turistlerin yüzde 45’i Green Destination  Sertifika alan kentleri beldeleri tatil için tercih ediyor. Özellikle bu algı pandemi süreci sonrasında daha da arttı, dünyada tatile çıkan turistlerin yüzde 65’i sertifikalı kentleri tercih etmeye başladı. Sertifikanın alınmasından sonra 100 kriteri yerine getiren kentler Dünya Sürdürülebilir Turizm Konseyi tarafından sürekli denetime tabi tutulacak ve sertifika iki yılda bir yenilenecek, şartlardan bozulma olursa sertifika geri alınacak. Türkiye’den önümüzdeki günlerde Kuşadası, Fethiye Çalış ve Antalya’nın bu sertifika için müracaat etmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

GREEN DESTİNATİONS HALK OYLAMASINDA BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ BİTEZ’İN OLMUŞTU

 

Sürdürülebilir Turizm Destinasyonlarının ödüllendirildiği, ITB Berlin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Green Destinations Story Awards 2021 yarışmasında Halkın Seçimi (People’s Choice Awards) kategorisinde Bitez, 100 aday arasından bu yılın birincisi olmuştu. İkincilik ödülü Romanya’nın Bison Land destinasyonuna giderken, Şili’nin Futaleufu destinasyonu da üçüncülük ödülünü kazandı.

Türkiye’nin ilk sürdürülebilirlik ofisi olan Bodrum Bitez Sürdürülebilirlik Birimi tarafından yürütülen Green Destinations Quality Coast sertifikasyon çalışmaları Bitez destinasyon alanında yürütülmeye devam ediyor.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKTÜEL Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI