Bugun...



Bitez'de sahibinden satılık 1800 yıllık kilise

Muğla’nın Bodrum ilçesinde restore edilen 1800 yıllık kilise arazisi içerisinde bulunan 4 daire ile birlikte 17 milyon satışa çıkarıldı. Restorasyon izni aldığını ancak ekonomik nedenleri ile satışa çıkarmak zorunda kaldığını belirten arsa ve kilisenin sahibi iş adamı Fırat Özbaşar “ Amacım Kilise’nin bahçesini kafeterya ve restoran haline getirip kiliseyi restore ederek kültür turizmini kazandırmak. Tüm izinleri alındı, şu andada 4 ev ile birlikte satışa çıkardık” dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 17-03-2021 20:43:01 Tarih: 17-03-2021 20:26

Bitez'de sahibinden satılık 1800 yıllık kilise

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Bitez Mahallesi Balcılar Mevkii’nde  1967 metrekare arsa üzerinde iş adamı evli ve iki çocuk üç torun sahibi 71  yaşındaki Fırat Özbaşar’ın 2006 yılında kat karşılığı yaptığı ve içerisinde 4 adet daire ile birde M.S.2 yüzyıl ile 3. Yüzyıla denk gelen Geç Roma Erken Bizans Dönemi’ne ait ve Gara Kilise olarak tarihi mekan ile 4 konut toptan satışa çıkarıldı.

 

 

KÜLTÜR TURİZMİ İÇİN İDEAL BİR KİLİSE

 

8.05.1986 yılında Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından tescil edilen kilisenin restorasyonu, korunması ve ziyarete açılması içinde Özbaşar’a ait şirket  tarafından bilimsel proje hazırlattırıldı.

Ege Üniversitesi  Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim görevlisi Dr. Emine Tok’un verdiği raporda M.S. 2 yüzyıl ile 4. yüzyıl aralarındaki tarihe isabet eden Geç Roma- Erken Bizans Dönemi’ne ait Rum yapısı kilisenin kültür, arkeoloji ve sanat tarihi açısından en önemli ve özgün kalıntılarından biri olduğu belirtilerek “Yapı ile birlikte bina içerisinde özellikle zemindeki mozaikleri günümüzün en önemli ve ender bulunan türlerindendir. Bu nedenle Rum Kilisesi’ ni eski görüntüsüne kavuşturmak ve turizme kazandırmak mümkündür. Günümüzde tam bir mezbeleliğe dönüşmüş yapının, terk edilmişlik ve bakımsızlığa bağlı olarak ömrünün çok uzun olduğu söylenemez. Yapının onarılarak turizme kazandırılmasında büyük yarar vardır” denildi.

 

 

İÇİNDEKİ MOZAİK ESERLER HAYRAN BIRAKIYOR

 

İki dönüm arazi içerisinde  mandalin ve zeytin ağaçları arasında, yanında dev su kuyusu, su sarnıcı, su kanalları, bir ibadet odası, iki küçük yaşam odasından ibaret 8 metre yüksekliğindeki dev kilisenin içerisinde yer alan ve Mısır’dan getirilen mozaik taşlarla 4 yunus ve bir kılıç balığı ile  dönemin dini özelliklerini simgeleyen “Gamalı Haç” motifli mozaiklerin günümüze kadar korunarak gelmesi görenleri şaşkına çevirdiğini ve buranın kesinlikle kültür turizmine kazandırılması gerektiğini belirten Özbaşar “Kilisenin restorasyonu ve bahçesine kafeterya restoran yapabilmek içininde sanat ve kültür amaçlı kullanılması için tüm yasal izinleri gerekli makamlardan aldık. Ancak maddi gücümüz yetmediği için 17  milyon TL: den satışa çıkarmak zorunda kaldık. Burayı aldığımızda harabe şeklindeydi temizledik ayağa kaldırdık, Kiliseyi ayakta tutabilmek için yaklaşık 200 bin dolar masraf yaptık, Burayı satın alacak kişinin bu değerleri göz önüne alarak hareket etmesini isteyeceğiz” dedi.

 

PAHA BİÇİLEMEZ DEĞERE SAHİP, DEĞERİ PARA İLE ÖLÇÜLEMEZ

 

Tarihi kilisenin paha biçilemez değerde olduğunu belirten Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar ise “Tabanı yunus ve kılıç balığı motifli mozaiklerle kaplı, “GARA KİLİSESİ” erken Bizans dönemine ait Bazilikanın zemin mozaikleri üzerine inşa edilmiş 1400-1800 yıllık geçmişe sahip bir Rum Kilisesidir...... Mimari nitelikleri ve eşsiz taban mozaikleri nedeniyle önemli kültür varlıklarından olan Kilise her tarihi eser gibi geleceğe taşımamız gereken kültür zenginliğimiz ve korumak zorunda olduğumuz dünya mirasıdır. Değeri ölçülemez, mutlaka tanıtılmalı, kültür turizmine kazandırılmalı” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI