Bugun...



Balda talep yüzde 50 arttı, sahte bala dikkat!

Salgından korkan bal ve arı ürünlerine koştu. Bağışıklığın her zamankinden daha önemli hale gelmesi ile bal ve arı ürünlerine talep yüzde 50 artış gösterirken, pandemide rekoltenin düşmesi fiyatları artırdı.

facebook-paylas
Güncelleme: 12-01-2021 14:22:38 Tarih: 20-12-2020 12:05

Balda talep yüzde 50 arttı, sahte bala dikkat!

Pandemi sürecinde önem kazanan bağışıklığı destekleme arayışı ile tüketici bal ve arı ürünlerine koştu. Balın yanı sıra, propolis, polen gibi katma değerli arı ürünleri ve bu ürünleri içeren ballar bağışıklık destekleyici özellikleriyle tercih edilir hale geldi. İlk karantina döneminde yüzde 30'luk satış artışı yaşayan sektör, ikinci karantina dönemi öncesinde yüzde 50'lik artışlara ulaştı. Bu yıl 60 bin ton civarında olduğu tahmin edilen rekoltenin önceki yılara göre düşük gerçekleşmesi nedeniyle fiyatların maliyet kaynaklı olarak artışa geçtiğini aktaran Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu Derneği (BALDER) Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, “Pandemi ile birlikte, balda yüzde 50'ye varan satış artışları oldu. Bağışıklığın öne çıktığı bu dönemde arı ürünlerine olan talep ise yüzde 100'e ulaştı” bilgisini verdi.

 

FİYATLAR ARTTI

 

Zincir marketlerden aldığımız bilgilere göre, ilk karantina döneminde bal ve arı ürünleri satışları bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 30 artış gösterirken, balın fiyatlanmasında rekoltenin önemli bir payı olduğuna işaret edildi.

 

REKOLTE DÜŞTÜ

 

Türkiye'nin ülke olarak dünyadaki en büyük üreticisi konumunda olduğu çam balı rekoltesinin 2020 yılında düşük olması, raflara balın zamlı fiyatlarla gelmesine neden oldu. Özen Altıparmak, yaptığı açıklamalarda, her yeni hasat döneminde fiyat değişimlerinin olduğuna ve bunun rekolteyle ilgili olduğun dikkat çekerek, pandemi döneminde üretimde aksama olmadığını ancak rekoltenin düşük geldiğini aktardı. Altıparmak, Türkiye'nin gerçekleştirdiği bal ihracatının yüzde 80'inin çam balı, yüzde 20'sinin ise çiçek balı olduğunu aktardı. Altıparmak, çam balının yüzde 95'inin Türkiye'de üretildiğini belirtti.

 

SAHTE BALLARA DİKKAT

 

İklim değişikliği ile birlikte artan kuraklığın ham bal üretiminin azalmasına neden olduğunu kaydeden üreticiler, düşen rekoltenin bal fiyatlarının yükselmesine bunun da sahte bal üretiminin artmasına neden olduğunu aktardı. İlkbaharın soğuk, yazın kurak geçtiği çoğu bölgede bal üretiminin çok az olduğunu kaydeden bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, “Mevsimden etkilenmeyen arılar da hastalıktan etkilendi. Çam balının oluşmasını sağlayan Marchalina hellenica böcek türünde de toplu ölümler yaşandı. Şifa niyetine tüketilen bal ve arı ürünlerinin fiyatında bu sene artış bekleniyor. Arıcılık sektöründe yaşanan olumsuzluklar sonucu ham bal fiyatlarının artması maalesef mısır şurubu ile ucuza sahte bal üretenlere fırsatlar yaratıyor” dedi.

 




Kaynak: Saime Başçı

Editör: Melis Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI