Bugun...



AYDEM önünde faturaları yaktılar, soygunu durdurun, dediler

Bodrum AYDEM binası önünde bugün eylem ve protesto gösterisi yapanlar onlarca faturayı yakarak sert tepki gösterdi. Avukat Remzi Kazmaz “Türkiye Cumhuriyeti, tarihinin en ağır soygunuyla karşı karşıya. Son yapılanların adı zam değil, soygundur. bu zamlar geri alınana kadar her hafta burada eylemimizi sürdürüp faturaları yakacağız,. Ayrıca şirketlere verilen yetkilerin kaldırılması için Danıştay’a dava açıyoruz” diye konuştu.

facebook-paylas
Güncelleme: 08-02-2022 15:16:44 Tarih: 08-02-2022 13:37

AYDEM önünde faturaları yaktılar, soygunu durdurun, dediler

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Konacık Mahallesi’ndeki AYDEM (Aydın Denizli Elektrik Üretim A.Ş.) Binası önünde bugün öğle saatlerinde toplanan yaklaşık 100 kişi eylem ve basın açıklaması yaptı.

 

ONLARCA FATURAYI YAKTILAR

CHP İlçe Başkanı Halil karahan ile çevrecilerin avukatı olarak bilinen Remzi Kazmaz açıklama yaparken eyleme katılanlar AYDEM binası önünde onlarca faturayı yaktı. Ellerinde Enerji Haktır Satılamaz, Faturayı Hükümete Keseceğiz, Elektrikte Soyguna Dur De,  Elektrik Zamlarını Geri Alın yazılı pankart ve dövizlerle gelen vatandaşlar 3”Enerji Haktır satılamaz” sloganı attı,

 

 

ESKİ ŞİRKET YÖNECİSİ İSYAN ETTİ

Vatandaşlar arasında bulunan iş insanı ve eski Billur Tuz Şirketi’nin yönetim kurulu başkanı 56 yaşındaki Uzi Sezer 15 günlük elektrik faturasının normalde 2500 TL. civarında gelmesi gerekirken 8913 TL. geldiğini belirterek çok sert tepki gösterdi. Sezer “Bakın ben iş insanıyım emekliyim, yıllarca bu ülkeye 40 milyon TL. ye yakın vergi verdim. 15 günde gelen elektrik faturası beni bile şok etti. Bunun adı vicdansızlık. Bu elektrik zamlarını bir asgari ücretlinin ödeyebileceği durumlara getirmezler yeniden gerçek bir düzenleme yapmazlarsa bu ülkenin geleceği çok karanlık. Hükümetin bu insanların sesini duyması gerekir. Her hafta buradaki eylemlere katılacağım” dedi.

 

 

 CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK ZAMMI

Vatandaşlar adına açıklama yapan Avukat Remzi Kazmaz ise Cumhuriyet tarihinin en büyük zamının yapıldığını belirterek “Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) yeni yılla birlikte elektriğe yüzde 50 ile yüzde 120 arası zam yapmış olup bu Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranlı zammıdır.Bu zam ne küresel enerji piyasası ne de döviz kuru artışıyla açıklanamaz.Bu korkunç, yüksek zamların arkasında iktidarın zamdan kazanç sağlayan elektrik dağıtım şirketlerinin olduğunu artık hepimiz biliyoruz.Geçmişte Sosyal Devlet ilkeleri gereği devletin halka hizmeti olan elektrik dağıtım hizmetini,  AKP iktidarı 2011 yılında elektrik dağıtım şebekelerinin bölge bölge özelleştirmesine hız vererek bütün bu dağıtım şirketlerinin hepsinin iktidara yakın şirketler olduğunu açıkça ortaya koymuştur.” İfadelerini kullandı.

 

 

HALKTAN ALINAN BU PARALAR YANDAŞ ŞİRKETLERE AKTARILIYOR

Türkiye’nin  parsel parsel iktidara yakın şirketler tarafından paylaşılmış ve o özel şirketler kendi bölgelerinde sadece kendi kârlarını düşünerek halkın sırtından geçinmekte olduklarını belirten Kazmaz “Buna örnek verebiliriz : Sinop, Samsun, Amasya, Çorum            :Çalık Holding (Damadın şirketi) Trabzon, Rize, Gümüşhane :Aksa Elektrik İstanbul :Cengiz-Limak-Kolin Çanakkale :Cengiz-Limak-Kolin Ege Bölgesi :Bereket Enerji Antalya :Cengiz-Limak-Kolin Konya, Alanya :CengizUzun lafa gerek yok. Halktan alınan bu paralar yandaş şirketlere dağıtılıyor. İşte benim evime tam 10.000 TL elektrik faturası geldi. Üstelik ben 15 gün çocuklarımla Rize’de tatildeydim ve birçok yeri kapatmıştım. Bu faturalar fazla muhalif isimlere daha mı fazla kesiliyor ? Bunun kriterleri nelerdir ? Türkiye  Cumhuriyeti, tarihinin en ağır soygunuyla karşı karşıya. Son yapılanların adı zam değil, soygundur. Evet bu yapılanlar zam değildir, olamaz da. Bu, halkın cebindeki paranın doğrudan özel şirketlere aktarımıdır. İktidarın özel şirketleri korumak amacıyla yaptığı bu düzenleme de asla Hukuki değildir. Elektrik faturalarında TRT payı kaldırıldı ama vergiler KDV ÖTV oranlarında kat kat artışlar yapıldı. Tüm mağdur vatandaşlarımızı dava açmaya çağırıyorum. Yaşadığım eve gelen 10.000 TL fatura ile ofisime gelen 6.000 TL büyük bir yanlışlık yapıldığı konusunda yaptığım araştırmalarda acı gerçekle karşı karşıya kaldım. Devletin enerjiyi adil ve herkese en ucuz ve imkanına göre ulaştırması Sosyal Devletin gereğidir. O halde elektrik şirketleriyle yapılan bu sözleşmeler bir an önce iptal edilmelidir. Elektrik enerjisi derhal kamulaştırılmalıdır. İşte o zaman ücretsiz elektrik, daha ucuz mal ve hizmete sahip olacağız. Kamu elektriği 1 TL’ye üretirken biz 7 TL ödüyoruz. Devlet kendine 1 alıyor, özel sektöre 6 veriyor. Bu düpedüz sermaye transferidir. Bu sermaye transferini meydana getiren de Enerji Piyasası Düzenleme Kuruludur.(EPDK) 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle yüzde 50 ile yüzde 120 aralığında yaptığı elektrik zamları için 31 Aralık 2021 tarih ve 10708 sayılı kararı ile karara Ek-1, Ek-2, Ek-3’de yer alan fiyat tarife tablolarının onaylanmasına ilişkin kararın yürütmenin durdurulması için ve bu kararın iptaline ilişkin DANIŞTAY’A dava açmaya çağırıyorum. Birlikten kuvvet doğar. Birleşe birleşe kazanırız. Sen yanmazsan ben yanmazsam biz yanmazsak nasıl çıkar karanlıklar Aydınlığa ? Bu nedenle zamlar geri alınana kadar her hafta burada eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

 

 

KARAHAN “AYDEM’İ UYARIYORUZ, FATURASINI ÖDEYEMEYEN VATANDAŞIN SAKIN ELEKTRİĞİNİ KESMEYİN”

CHP ilçe başkanı Halil Karahan ise eylemlerin artarak devam edeceğini belirterek “Bu arada AYDEM görevlilerini uyarıyoruz. Sakın olaki elektrik parasını ödeyemeyen vatandaşın elektriğini kesmeye kalkmasınlar, tüm sayaçları toplar buraya geliriz. Bu kaos ortamında bunu yapmaya kalkmasınlar. Yarnın CHP olarak 81 ilde yapacağımız elektrik zamları eylemine devam edeceğiz” dedi.

Eylemciler yaklaşık 30 dakikalık eylemin ardından sessizce dağıldı.

 




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI