Bugun...



Avram Galanti’nin kitabı kopya çıktı, iddiası

Bodrum’da yaşayan gazeteci yazar Mustafa Gündoğ birkaç hafta önce tanıtımı yapılan ve Bodrumluların büyük saygı gösterdiği Avram Galanti’nin kitabının yenilenmediğinin kopyasının aynen basılarak vatandaşa adeta yutturuluduğunu yazdı. Mustafa Gündoğ’un yazısını aynen yayınlıyoruz…

facebook-paylas
Tarih: 17-01-2022 09:56

Avram Galanti’nin kitabı kopya çıktı, iddiası

Mustafa Gündoğ yazdı:

“İkinci kitap elimize geçtiğinde detaylı bir inceleme yapacağız. Bodrum Belediyesi ve yayın kurulu sadeleştirilmiş yeni bir kitap mı çıkarmış, yoksa sadeleştirilen ilk kitabın ikinci baskısını yeni diye Bodrum’a yutturmaya mı çalışıyor?”

İmbik son yazısını bu soruyla bitirmişti. Soruyu köşemiz kendi kendine sorduğu için yanıtı da kendisi bu yazıda verecek. Fakat başlığa taşıdığı başka bir soruyla da sizi baş başa bırakacak.

Başyazarımız Mustafa Gündoğ, bu soruların cevabı olmak için bazı adımlar attı. İmbik olarak onun attığı adımların izlerini derinleştirmek için soru işaretlerini çoğaltmak yerine azaltalım istedik.

 

Varan 1, Avram Galanti Bodrumlu’nun yazdığı, kapağında sadeleştiren ve yayına hazırlayan olarak Arı İnan ve Rasim Özgürel adları yazan1996 yılında basılmış “Bodrum Tarihi” kitabı ile Bodrum Belediyesinin 1945 yılındaki ilk kitaptan 76 yıl sonra sadeleştirerek bastık ve büyük vefa gösterdik dediği aynı adlı kitaplar tıpkısının aynısı.

 

Varan 2, bir tek fark var. O da İmbik köşesinin dikkat çekmeye çalıştığı sadeleştiren ve yayına hazırlayanlar arasındaki fark.

 

Varan 3, öyle anlaşılıyor ki belediyenin basın toplantılarıyla bir lütuf olarak büyük vefa gösterdik diye tanıtımını yaptığı kitapta birileri birilerinin ismini bilerek, taammüden yok saymak istiyor.

 

Varan 4, bunu yapanlar Bodrumun Başkanı Ahmet Aras’ı bu işe alet ediyorlar.

 

Varan 5, Bodrum’un Başkanı Ahmet Aras, bu sorumsuzluğa Bodrum Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü eliyle alet ediliyor.

 

 

Başkan neden kendi kalesine sık sık gol atılmasına ses çıkarmıyor.

İki kitap için sadeleştirilmişin sadeleştirilmişi mi diye düşünmüştük geçen yazımızda. Avram Galanti Bodrumlu’nun “Bodrum Tarihi” kitabının ilk sadeleştirilmiş olan baskısı, 1996 yılında BOSAV (Bodrum ve Karya Bölgesi Kültür, Sanat ve Tanıtım Vakfı) tarafından basılmıştı ve kapağını açtığınızda sadeleştiren ve yayına hazırlayanlar olarak, Arı İnan ve Rasim Özgürel’in adları geçiyordu.

 

Varan 6, Bodrum Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğünün kültür hizmeti olarak basılan Galanti’nin ikinci sadeleştirilen kitabında sadeleştiren Ali Noyan Rasim Özgürel. (İlk kitapta adı geçen Rasim Özgürel’le aynı kişi)

 

Varan 7, adeta fotokopi olan kitabı yayına hazırlayan kişi olarak ise Deniz Özbaş adı yazılmış. Deniz Özbaş, belediyenin çıkardığı ve aynı yayın kurulunun imzasının bulunduğu Zeki Müren’le ilgili Bodrumluların düşüncelerini yansıtmayan tanımlamaları yaptığı için bir siyasi parti ilçe başkanı tarafından sosyal medya üzerinden eleştirilen İz Bırakanlar kitabını yazan kişi.

 

Varan 8, iki Bodrum Tarihi kitabını yan yana koyup iyice İmbikledik. Kapak tasarımları, sunuş yazıları ve önsöz gibi şeyler hariç içerik birebir aynı. Belediyenin sadeleştirdik dediği her şey, 1996 yılındaki baskıdaki sadeleştirilen kitaptan alınmış. Hiç bir kaynak gösterilmediği için araklanmışta denilebilir.

Varan 9, Başyazarımız Kayserili ama Bodrum Belediyesi başyazarımızdan uyanık çıktı. Anasını boyayıp babasına satmak bu olsa gerek. Pes!

 

Varan 10, Bu aldatmacaya nasıl bakalım, Suiistimal mi? Suçüstü mü?

 

Varan 11, İmbik olarak soruyoruz? Böyle bir durumla karşı karşıya kalsanız başkan olarak ne düşünürdünüz? Belediyenin herhangi bir biriminin önünüze koyduğu şeylerin külliyen bir aldatmaca olduğunu öğrendiğinizde ne yapardınız?

 

 

Varan 12, kitabın kapağını değiştir, önsöz, sunuş gibi gereksiz gelen detayları kafana göre yaz. Fakat geri kalan aynı kalsın. Alsana yeni bir “Bodrum Tarihi” kitabı. Bu mudur Sayın Aras?

 

Varan 13, kitaptaki önsöz size ait. Bu aldatmacada, bu emek hırsızlığında sorumluluğunuz var. Bodrum Haber olarak yerel yöneticileri uyarmak kadar, onlara hatırlatma yapmakta görevimiz.

 

Varan 14, ilk sadeleştirilen ve 1996 yılında baskısı yapılan kitapta, sadeleştiren ve yayına hazırlayan olarak adı geçen ve yok sayılan kişi, Atatürk’ün manevi kızı Prof. Dr. Afet İnan’ın kızı.  Koskoca Türk Tarih Kurumu Atatürk Araştırmaları Merkezini 15 yıla yakın yöneten, 12 Eylül’ün Atatürk’ün kurumlarının içini boşaltmasına direnen akademisyen bir yazar Arı İnan.

 

Varan 15,1996 yılında  kitaba yayınları arasında yer veren ve kitabı çıkaran BOSAV’ı da kurumdan saymıyorsunuz.. BOSAV’ı ve Arı İnan’ı yok saymak kimin hanesine ne puan kazandıracak?

Soruyoruz, Arı İnan ve BOSAV neden yok sayıldı Sayın Aras?

 

Neden, 1996 yılında basılmış bir kitaptan belediyeniz tarafından resmen kopyalanmış bir kitabı, emek veren kurumu ve Atatürk’ün manevi torununu yok sayarak yeni gibi, lütuf gibi 76 yıl sonra vefa diyerek tanıttınız?

 

İmbik’in yaptığı iki kitap karşılaştırmasını geçen yazımızda kendimize sorduğumuz ve bu yazının ilk paragrafında tekrarladığımız soruya cevap vererek bitiriyoruz.

Varan 16, Evet, Bodrum Belediyesi Başkanıyla, yayına hazırlayanıyla, yayın kuruluyla Bodrumlulara ve Yahudi Cemaatine 1996 yılında basılan Bodrum Tarihi kitabının tıpatıp aynısını yeni bir kitap yaptık diye yutturmaya çalıştı.

 

Varan 17, özetle bu işi yapanlar sadece suiistimal yapmamışlar, İmbik onları suçüstü yakalamıştır.

Sayın Aras, bu da mı gol değil diyeceğiz de, siz her sefer baştan başlayalım diyerek yediğiniz golleri saymak istemiyorsunuz. Hem hakem hem oyuncu olamazsınız. Yaptığınız işin kuralları var. Bir kitaptan alıntı yaparsanız kaynak gösterirsiniz. Aynısını basarsanız kapağı değiştirmek, ön sözü değiştirmek, yayına hazırlayanları, sadeleştirenleri değiştirmek sizi kurtarmaz. Bunu yaparak yeni bir kitap basmış olmazsınız. Olsa olsa daha önce bu kitabı çıkaran, çıkmasında fikir ve emeği olanları da haberdar ederek, onlara bilgi olarak kitapta yer vermek suretiyle teşekkür ederek ancak ikinci baskısını yapmış olur ve bu saygısızlığa da alet olmazsınız.

 

Varan 18, Şimdi tekrar soruyoruz. Bodrum’un Başkanı Ahmet Aras, kendi kalenize bu golleri siz atmıyorsanız kim, neden atıyor.

 

İmbik yazıyı bitiriyordu ki, Şoförler Odası seçim sonuçları haberleri gelmeye başladı. Hasan Kablı’nın, siz hepiniz ben tek diyerek girdiği yarışta malum başkan Ahmet Aras, Hasan Kablı’ya karşı olan blokla hareket etmişti.

 

Varan 19, oda seçim sonuçları, Hasan Kablı: 819, Aras’ın desteklediği blok: 421.

 

Varan 20, Sayın Aras gidişat iyi değil. Herkesi defansa çağırmazsanız tarihi bir hezimet sizi bekliyor. İmbikten söylemesi.

Selametle

 

ÖNEMLİ NOT: Bodrum Belediyesi’nden konu ile ilgili bir açıklama yapılırsa aynen yayınlayacağız.




Kaynak: Mustafa Gündoğ

Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI