Bugun...



Arif Yılmaz "Planlar kamu yararı değil, rant amaçlı yapıldığı için durduruldu"

Bodrum yarımadasının üç mahallesinde imar planları durduruldu, yüzlerce milyon dolarlık projeler askıya alındı

facebook-paylas
Tarih: 19-03-2021 11:04

Arif Yılmaz

Muğla’nın Bodrum ilçesinde milyonlarca dolarlık villa ve devam eden projelerin bulunduğu Yalıkavak, Geriş ve Gökçebel mahallelerinde Muğla 2. Bölge İdare Mahkemesi tarafından imar planlarının durdurulmasına karar verildi. Devam eden milyon dolarlık projeler durdurulurken Bodrum Belediyesi “İşaatlarda seviye tespit” çalışmalarına başladı. Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz “Bodrum’un planlarını yapanla kentin geleceğini ve halkı düşünerek değil yatırım ve parayı düşünerek yapıldığı için mahkemeler sık sık bu planları durdurmak zorunda kaldı” diye konuştu.

 

Muğla’nın dünyaca ünlü turizm kenti Bodrum’da lüks villa, otel, marina ve turistik tesislerin bulunduğu Yalıkavak, Geriş ve  Gökçebel mahallelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2013 tarihinde onaylanan Bodrum Yalıkavak beldesi 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planının iptali için, TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından, Muğla 2. İdare  Mahkemesine suç duyurusunda bulunulmuştu.

 

 

BODRUM ÜZERİNE YAPILAN PLANLAR HALK DEĞİL RANT DÜŞÜNÜLEREK YAPILDIĞI İÇİN DURDURULDU

 

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz ise yaptığı açıklamada “ Yıllardır Bodrum üzerine yapılan planlar asla halk ve kamuoyu düşünülerek yapılmadı. Sadece rant ve yatırım amaçlı yapıldı, buda kenti yaşanmaz içinden çıkılamayan sorunların biriktiği sorunlar yumağı haline getirdi. Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası  tarafından Bodrum yarımadasının tarihi., kültürü ve doğasına zarar verecek planlar için sık sık dava açıldı ve mahkemeler davaları haklı olarak planların durdurulmasına karar verdi. Bu kararda  onlardan biri. Bu planlar yapılırken bir an önce yatırım bir an para denilerek yapıldığı için Bodrum bu halde” dedi.

 

BAKANLIK ALEYHİNE DAVA AÇILMIŞTI, MAHKEME PLANLARI DURDURDU

 

Bakanlık aleyhine açılan davada mahkeme 2015 yılının ekim ayında 'dava konusu işlemin iptaline' karar vermişti. Bu kararın ardından Aralık ayında Yalıkavak'ın 1/5000 Nazım İmar ve 1/1000'lik Uygulama İmar Planları da iptal edilmişti. TMMOB Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada davanın açılma gerekçeleri sıralanarak, en önemli gerekçenin Yalıkavak için yapılan 1/25.000'lik planın, 2011 yılında onaylanarak yürürlüğe giren 1/100.000'lik Aydın-Denizli-Muğla Çevre Düzeni Planına aykırı olduğu iddia edilmişti. Muğla 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği karar Danıştay'da bozulmuş ve iptal edilen 1/25.000, 1/5.000 ve 1/1.000'lik planlar da tekrar yürürlüğe girmişti. Şehir Plancıları Odası'nın itirazı üzerine tekrar görülen dava sonuçlandı. Muğla 2. İdare Mahkemesi'nin kararıyla Yalıkavak planları temyiz yolu açık olmak üzere tekrar iptal oldu.

 

 

MİLYON DOLARLIK VİLLA VE OTEL PROJELERİ DURDU

 

Dünyanın ve Türkiye'nin en zengin insanlarının villalarının bulunduğu milyar dolarlık turistik tesis inşaatlarının devam Yalıkavak, Geriş ve Gökçebel projeler askıya alındı. Mahkeme kararının belediyeye tebliği edildiğini belirten Bodrum Belediyesi Fen İşleri Müdürü Bülent Bardak düzenlediği basın toplantısında "Şu anda Yalıkavak'ta mevcut, devam eden inşaatların seviye tespitinin yapılıp kendilerine tebliğ edilmesi gerekiyor. İnşaatlar olduğu gibi kalacak. Bir taraftan ruhsatları, imar uygulamalarını da durdurduk zaten. Şu anda belediyemizden bu bölgelere ait hiçbir şekilde ruhsat kesilmiyor. Üç mahallede kamusal yatırımların da durduğu anlamına geliyor. Yol da yapamazsınız, altyapı da yapamazsını. Bu imar planlarının bu şekilde iptal edilmesi iyi bir şey değil ama hata varsa tabi düzeltilmek zorunda. 1/25000 ve 100000 ölçekliye aykırı olan özelikle 1000 ve 5000 ölçekli imar planlarını tekrar gözden geçiriyoruz. Şu anda inşaatların seviye tespit çalışmalarını yapıp durumlarını tespit ediyor. İnşaatlara devam edilemez yeni inşaat ruhsatı alınamaz. 15 Marttan itibaren imar durumu, imar uygulaması, ruhsat işlemleri gibi plana dayalı tüm işlemler durdurulmuştur.” dedi.

 




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI