Bugun...



ARAPAPIŞTI KANYONUNU GÖRDÜNÜZ MÜ?

Aydın’ın Bozdoğan ilçesindeki Kemer barajındaki Arapapıştı kanyonu binlerce yıllık mağara ve kaya mezarları, tarihi kalesi, doğa güzellikleri ile görenleri hayran bırakıyor.

facebook-paylas
Güncelleme: 11-01-2021 23:11:59 Tarih: 11-03-2019 08:28

ARAPAPIŞTI KANYONUNU GÖRDÜNÜZ MÜ?

BAHAR GELDİ GEZMEK GEREK

ARAPAPIŞTI KANYONUNUNU GÖRDÜNÜZ MÜ?

Aydın’ın   Bozdoğan ilçesindeki Kemer barajındaki Arapapıştı kanyonu binlerce  yıllık mağara ve kaya mezarları, tarihi kalesi, doğa güzellikleri ile görenleri hayran bırakıyor.

Bozdoğan ilçesinde   yapımı merhum Başbakan Adnan Menderes zamanında 1958 yılında tamamlanan Kemer Barajı içerisinde yer alan ve 6  km uzunluğunda yer yer genişliği 8-12 metreye kadar düşen, kenarında 400 metre yüksekliğe kadar olan dik yamaçların bulunduğu kanyon turist akınına uğramaya başladı. İçerisinde   5 bin yıllık dönemin kralı ve ünlü savaşçıları için yapılmış antik kaya mezarları ile Roma ve Bizans dönemine ait Xyatis antik kenti kalıntıları ve M.S. 1200 yıla ait yaklaşık 300 kişinin barınabileceği ve kayaların içine gizlenmiş tapınak ile onlarca kuş ve balık türünü bünyesinde barındıran teknelerle gezenleri büyüleyen doğa harikasına geziler başladı.

RANDEVU ALMADAN GİTMEYİN

Teknelerle gezmek için en az iki gün önceden randevu alınarak yapılabilen kanyon gezisi yaklaşık 2 saat sürüyor. Büyüklerin 35 Tl. öğrencilerin ise 25 Tl. vererek gezebildiği doğa ve kültür harikası kanyonu geçtiğimiz yıl yaklaşık 90 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten profesyonel tur rehberi Müjdat Akgün "Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin son bir yıl içerisinde yaptığı kanyon yatırımları turizmin patlamasına neden oldu. Yapılan sosyal tesisler, iskeleler ve donanımlı tekneler ile insanlara cenneti yaşatan bu geziye ilgi büyük olmaya başladı. Yerli ve yabancı turlar bu yıldan itibaren gezi rotalarını Efes ve Pamukkale gibi yerlerden sonra burayıda dahil ettiler. On binlerce yıl gizli kalan bu zenginliğimizi dünya insanı ile paylaşmanın gururunu yaşıyoruz, ayrıca kanyon etrafında yaşayan köylülerin kurduğu köy pazarıda hem ziyaretçilere yörenin her türlü ürününü sunuyor hemde köylümüze güzel bir gelir temin etmesini sağlıyor" dedi.

Arapapıştı Kanyonu:

Aydın' ın Bozdoğan ilçesine 25 km. uzaklıktadır. Arapapıştı Kanyonu Kemer Barajı besleyen Akçay’ın Denizli, Muğla ve Aydın sınırlarının kesiştiği noktada binlerde yıllar içinde oluşmuştur. Arapapıştı Kanyonu 380 metre yüksekliğinde, 6 km. ‘ye ulaşan uzunluğundadır.

ARAPAPIŞTI KANYONU ADI NEREDEN GELİYOR- NEDEN ARAPAPIŞTI – ARAPAPIŞTI ANLAMI

MS. 7 YY. Bizans Hükümdarı Heraklius döneminde Afrodisyas’ı doğu yönünden istila etmeye çalışan Arap Ordularının karşısına muhteşem bir kale hendeği gibi dikilerek şaşkına çevirdiği için yerel halk tarafından yakıştırılan ve Arap savaşçıların kanşonu aşamadığı için şaşırıp kaldığı yer anlamına gelen Arapapıştı’dan adını aldığı belirtilir.

 







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKTÜEL Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI