Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGenelAntik Latmos dağlarındaki maden mücadelesini kazandılar

Antik Latmos dağlarındaki maden mücadelesini kazandılar

Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Yeşilköy ve Çavdar Mahallesi sınırları içerisinde antik kalıntılar ve doğa güzellikleri ile bilinen Latmos (Beşparmak) Dağı’nda Kale Maden Endüstriyel Hammaddeler San. ve Tic. AŞ. tarafından yapılması planlanan “RN:42444 Ruhsat No.lu Saha Feldspat, Kuvars ve Kuvarsit Ocağı Kapasite Artısı Projesi” hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın tesis ettiği “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” Kararı’nın iptali için Latmos Platfotmu,  Hukukçu Mehmet Çilsal ve Davacı İhsan Karagöz’ün açtığı davaya bakan Aydın 1.İdare Mahkemesi’nin proje hakkında “ÇED   Olumlu” Kararını iptal etmesi Latmos Platformu  ve yöre halkında sevinç yarattı.

 

Eski muhtar İhsan Garagöz, alınan kararı büyük bir hukuk zaferi olarak nitelendirirken Latmos Platformu’nun kurucu üyeleri ve yürütme kurulu Dr. Varol Aydın,  Serpil Çilsal, Kazım Erol, Arkeolog Nezih Başgelen, Prof. Dr. Doğan Kantarcı’dan SÖZCÜ’ye konu ile ilgili açıklamalar yaptı.

BENZER DAVALARIN ÖNÜ AÇILACAK

Hukukçu Çilsal “Bakanlıkça tesis edilen ve 21.06.2023 tarihinde ilan edilen “ÇED Olumlu” Kararı’nın mahkemece yürütülen yargı süreci, 24.04.2024 tarihi itibarıyla yaklaşık 10 ay sonra tamamlanmış olsa da bu dava örnek bir karar bölgede benzer davaların arkası gelecek bu daha başlangıç” dedi.

 

 

BÖLGEDE 1. DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI VAR, FELAKETİN EŞİĞİNDEN DÖNDÜK

Platformun sözcüsü Kübra Yarar ve Davacı İhsan Karagöz,  bölgenin tamamının orman, fıstık çamı, zeytinlikten oluştuğunu, Çatındere Güney Poligonu bitişiğinde “Çatındere 1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı” bulunduğunu belirterek kazandığımız bu davayla doğa ve tarih felaketinin eşiğinden döndük. Halkın, duyarlı yurttaşların katılımıyla gittikçe büyümekteyiz ve Latmos’un başına bela olan vahşi madenciliği bitirmekte kararlıyız. Bundan böyle mera vasıflı alanlarda  tahsis amacı değişikliği yapmadan, tarım arazilerinde “tarım dışı amaçla kullanım izni” ve “kamu yararı kararı” almadan, ormanlar için kesin izin edinmeden uyduruk bürokrat görüşlerine dayanarak madencilik yapacakların ensesinde olacağız. Bölge halkının geçim kaynağı olan zeytinlikler ve  fıstık çamlarını kesen, kestirenlerden hesap soracağız.” Denildi.  

 

 

 

 
BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler HABERLER

Son Yapılan Yorumlar