Bugun...



Ağaoğlu’na sulak alanda ÇED iptalinden sonra ruhsat iptali şoku

Muğla’nın Milas ile Bodrum ilçeleri arasındaki sulak alan etrafında 30 bin kişilik turizm ve tatil köyü yapmayı planlayan iş insanı Ali Aağaoğlu’na verilen ÇED Gerekli Değildir, raporunun Muğla İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından bu kez de Milas Belediyesi inşaat ruhsatlarını iptal etti.

facebook-paylas
Güncelleme: 02-02-2023 16:43:53 Tarih: 02-02-2023 15:32

Ağaoğlu’na sulak alanda ÇED iptalinden sonra ruhsat iptali şoku

Muğla Çevre Platformu’ndan (MUÇEP)  Umay Karabaş  “Dünya Sulak Alanlar Günü’nde aldığımız en güzel haber, avcılığın yasak olduğu ve yaşamaya devam eden Boğaziçi Bargilya Sulak Alanı yüzlerce canlı türü için bir sığınak niteliğinde. Böyle kalması için savunmaya devam edeceğiz. Korumak ve yaşatmaktan yana tavizsiz yolumuza devam ediyoruz” denildi. Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi’ndeki dünyaca ünlü koruma altında bulunan  “Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan” ve “Kesin Korunacak Hassas Alan” koruma statülerine sahip Tuzla Sulak Alanı etrafından Ağaoğlu – Net Holding A.Ş. ortak girişimi ile 4 milyon 500 bin metrekare alanda toplam 743 bin metrekare  inşaat yaparak 30 bin kişinin  yaşayacağı tatil köyü için verilen ÇED olumlu raporunun geçtiğimiz ay Muğla İdare Mahkemesi  tarafından iptal edilmesinin ardından bu kez de Milas Belediyesi’nin verdiği inşaat ruhsatlarını iptal etmesi çevreciler tarafından olumlu bir gelişme olarak belirtildi.

 

ÇED OLUMLU RAPORU İTİRAZ YOLU KAPALI İPTAL EDİLDİ

MUÇEP’ten Umay Karabaş bugün yaptığı yazılı açıklamada 11 Ocak 20223 tarihinde ÇED Olumlu kararının yürütmesi mahkemece, itiraz yolu kapalı olmak üzere durdurulduğunu belirterek “Oldukça ayrıntılı, gerekçeli karar gibi yazılmış, 13 sayfalık karar sonrasında nihai kararın da bu yönde verileceği hususunda umutluyuz. Bu süre zarfında mahkemeden gelecek yürütmeyi durdurma kararını açıkçası sabırsızlıkla bekliyorduk çünkü ilk bilirkişi raporu sonrasında, mahkeme sonucunu beklemeden, Milas Belediyesi’nce, kendi deyimleriyle “küçük bir kısmına” da olsa projeye verilmiş ruhsatlar vardı ve ciddi bir tahribatın daha eli kulağındaydı. ÇED olumlu kararı olduğu için Milas Belediyesi’nce ruhsat düzenlenebilmişti. Yürütmeyi durdurma gelince ruhsatların iptali için hukuki sorumluluk doğmuş oldu. Belediye’ye derhal dilekçe verip henüz iptal edilmediyse ruhsatların iptalini ve varsa öbür ruhsat işlemlerinin de durdurulmasını talep ettik. Gelen yanıtta, ruhsatların iptal edildiğini sevinçle öğrendik. Bu durumda herhangi bir inşaat faaliyetinin başlamasının önüne geçilmiş oldu” ifadelerini kullandı.

 

 

SULAK ALANI HER TEHLİKEYE KARŞI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Karabaş açıklamasının devamında ise Dünya Sulak Alanlar Günü’nde gelen haberin sevindirici olduğunu belirterek “Bölgenin binlerce yıllık geçmişe dayanan doğal ve kültürel değerleri ile korunup, iklim krizine karşı da oldukça kırılgan bir yapıya sahip alanın tahrip edilmemesi için elimizden gelen her şeyi yapacağımıza söz vermiştik. Bu sözü tutabildiğimiz için de çok mutluyuz. Flamingoların ardından turnalarda sulak alana gelmeye başladı. Ülkemizde de kışlayan ve üreyen göçmen kuşlardan biri olan turnaların varlığı da habitatları olan sulak alanların yok oluşu ve avcılık nedeniyle kaygı verici boyutta azalmakta. Avcılığın yasak olduğu ve yaşamaya devam eden Boğaziçi Bargilya Sulak Alanı yüzlerce canlı türü için bir sığınak niteliğinde. Böyle kalması için savunmaya devam edeceğiz. Korumak ve yaşatmaktan yana tavizsiz yolumuza devam ediyoruz. 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar günü vesilesiyle de bir kez daha yaşasın sulak alanlar diyoruz” dedi.

 

AĞAOĞLU PROJESİ:

Proje ile 9 milyon 700 bin metrekare büyüklüğündeki bir alanın 4 milyon 454 bin 395 metrekaresi yapılaşmaya açılıyor. 25 ayrı bölümden oluşan 3 bin 683 konut, 230 odalı golf oteli, 505 odalı SPA oteli, 255 odalı apart ve 510 odalı bir grand oteli kapsayan projede ayrıca altı adet günübirlik tesis, bir adet golf sahası, altı adet ticaret merkezi, otoparklar, yüzme havuzları, su oyunları alanları, AVM, spor salonları, okul ve sağlık birimleri gibi onlarca bina ve tesis inşa edilecek. Ayrıca projede 8 yapay göl de bulunuyor. Burada en az 30 bin kişinin yaşaması planlanıyor.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI