Bugun...



ABD ve Yunanistan Larissa’ya “İHA Üssü” Kuruyor

Yunanistan ve ABD’nin Ege’deki Larissa kentinde ihaların konuşlanacağı ve ortak olarak kullanacakları bir üs kurmak için hazırlıklara başladığı belirtildi. Larissa’dan konuşlanacak İHA’ların Kıbrıs’a kadar 1850 kilometrelik bir alanda etkili olacağı ve ABD’nin bu proje için 33,5 milyon dolarlık yatırım yaptığı belirtildi.

facebook-paylas
Tarih: 03-01-2023 13:37

ABD ve Yunanistan Larissa’ya “İHA Üssü” Kuruyor

Yunanistan’ın önde gelen yayın organlarından Enikos Gazetesi’nin okuyucularına duyurduğu haberde  Yunanistan ve ABD’nin Batı Ege kıyısındaki Larissa kentindeki  110. Hava Üssü’nü  ortak olarak son teknolojik donanımlarla İHA üssüne dönüştürmek üzere bir planlamanın geliştirildiği belirtildi.

 

ABD HEYETİ İNCELEME YAPTI

ABD’den gelen bir askeri heyet Stefanovikio ve Larissa’daki 110. Hava Üssü’ne ziyaret gerçekleştirdi, incelemelerde bulundu. Yunanistan ile ABD arasında var olan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması (MDCA) geçtiğimiz 2022 yılında tekrardan genişletildi. Bu kapsamda Larissa’daki (Yenişehir) 110. Hava Üssü’ne Kasım ayında ABD Silahlı Kuvvetleri’nin MQ-9 Reaper İnsansız Hava Araçlarının konuşlandığı stratejik öneme sahip bir İHA üssüne dönüşmeye başladığı belirtildi. 2023 yılı içerisinde üssün Yunanistan ve ABD’ye ait İHA’ların konuşlanacağı ortak kullanılacak bir üs olarak hizmet vermeye hazırlandığı açıklandı.

 

 

HAVA ÜSSÜNDE ÜST DÜZEY TOPLANTILAR YAPILDI

 27 Aralık 2022 Salı günü, Yunanistan Genelkurmay Başkanı General Konstantinos Floros’u temsilen 1. ORDU/EU-OHQ Komutanı Korgeneral Angelos Houdeloudis ve Taktik Havacılık Komutanı Korgeneral  Georgios Fasoulas, ABD Kongresi’nden gelen bir heyeti karşıladı, Larissa Stefanovikio’daki Kara Kuvvetleri 1. Havacılık Tugayı’nda ve Larissa’daki 110. Hava Üssü’nde konu ile ilgili toplantılar yapıldı. Toplantıya Temsilciler Meclisi Üyesi, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Küresel Terörle Mücadele Alt Komisyonu (Chair, Subcommittee on the Middle East, North Africa, and Global Counterterrorism) Başkanı David Cicilline’in başkanlığında Kongre Üyeleri Joe Wilson, Susan Wild, Sara Jacobs, Kat Cammack ve Amata Coleman Radewagen katıldı.

 

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı (GEETHA) tarafından organize edilen ve planlanan söz konusu ziyaret, Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın (Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA) güncellenmesi ve Uygulama Düzenlemesi kapsamında Yunanistan ile ABD arasındaki savunma alanındaki ikili işbirliğinin bir parçası olduğu ileri sürülüyor.

 

YUNANİSTAN İHA’LARA ÖNEM VERMEYE BAŞLADI

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’nın amacının Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile işbirliği içinde 110. Hava Üssü’nü  Yunan İHA’larının konuşlanacağı önemli bir üs haline  dönüştürmek ve Hava Kuvvetleri’nin Yunan Havacılık ve Uzay Endüstrisi (EAB) (Hellenic AeroSpace Industry) tarafından üretilen “PEGASOS” İHA’larının modernize edilmesinin planlandığı belirtildi.

 

 

BAYRAKTAR’IN İHALARI İLE KIYASLAMA YAPTILAR

Yunanistan’ın Guardian versiyonunda 3 İHA – MQ9 almasına karar verilirken, Reaper versiyonundaki tipte ek İHA’ların alınmasına yönelik çalışmalar yapıldığı

Bir İHA’nın fiyatı 57 milyon dolar, yani bir F-16 kadar, Bayraktar’ın fiyatı ise yaklaşık 5 milyon dolar. Bu gerçek tek başına Amerikan ve Türk İHA’ları arasındaki teknoloji farkının ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.

 

İHA’LARIN RADAR YARIÇAPI 250 KİLOMETRE

MQ-9 tipi İHA’nın  40 saat uçma kabiliyetine sahip, iki kameralı, 250 km’lik bir radar yarıçapına ve Larissa’dan Kıbrıs’a (1.850 km), 50.000 fit operasyon yüksekliğine sahip olduğu belirtildi. Yunanistan Hava Kuvvetleri daha önce  Skiros adasında faaliyet gösteren iki İsrail HERON’u kiralamıştı.

 

ABD LARİSSA HAVA ÜSSÜ’NE 33,5 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPIYOR

Amerika Birleşik Devletleri, Larissa’daki 110. Hava Üssü’ne teknolojik olarak gelişmiş platformlara ev sahipliği yapması için toplam 33,5 milyon dolar yatırım yaparak üssü modernleştirdiği belirtildi.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI