Bugun...



87 yıllık kayık geri geliyor, sadece yelkenle Girit'e gidecek

Bodrum’da 1934 yılı model ve sadece rüzgar ile hareket eden makinesiz ve modern teknolojiden yoksun olarak yapılacak 12 metrelik tekne ile geçmişe ve doğaya yolculuk yapılacak.

facebook-paylas
Tarih: 23-01-2021 16:33

87 yıllık kayık geri geliyor, sadece yelkenle Girit'e gidecek

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan antropolog ve kaptan Timuçin Binder’in Bodrum Deniz Müzesi’nin desteği ile hayata geçirmek için başlattığı Kayık 1934 Projesi birçok kuruluşun dikkatini çekti.  Binder “Rüzgarla gelen bir dönüşüm projesinde geçmişe ve doğaya yolculuk yapmak için 80 yıl öncesinin teknolojisini kullanarak yapmaya başladığımız tekne ile bir geleneksel denizcilik ve doğayı kucaklama projesini hayata geçireceğiz. Motorsuz ve tek direkli yelkenli tekne ile mübadele yıllarındaki Girit’den Bodrum’a göçü canlandıracağız” dedi. Binder 87 yıllık tekne ile gerçekleştirilecek projeyi SÖZCÜ’ye anlattı.

 

 

GELENEKSEL DENİZCİLİĞİ CANLANDIRMAK İSTİYORUZ

 

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan evli ve bir çocuk babası 56  yaşındaki Binder  yaptığı açıklamada “1930’ların sonuna kadar var olmuş, 12 metrelik motorsuz, yelkenli bir ticaret kayığı projesini hayata geçirerek  yelkenli kayıkla, Ege’nin yelken dönemi denizciliğini ve özellikle de yelken armalarını araştırmak, bu alanda çalışmalar yaparak kitap ve belgeseller yayınlamak, atölye ve seminerler düzenlemek ve böylece geleneksel denizciliği canlandırmak istiyoruz. Kayığımız farklı yelken armaları deneyebilecek şekilde tasarlandı. Yelken denizciliğini çalışan bir araştırma kayığı olarak faaliyette bulunacak” diye konuştu.

 

 

KAYIĞIMIZ GİDEREK YIPRANAN DOĞA VE GEZEGENİMİZİN SESİ OLACAK

 

Bodrum’da geçen haziran ayında yapımına başlanan ve yaklaşık 250 bin TL. ye mal olacak , 12 metrelik tek direkli yelkenli thrandil tipi tekneye Kayık 1934 adını verdiğini belirten Binder nisan ayında teknenin yapımının tamamlanacağını söyledi. Binder “Asıl amaçlarımızdan biri doğrudan deniz, doğa ve insan ilişkisi. Geleneksel yelken denizciliği insanı doğayla buluşturan bir denizcilik türüdür. Çeşitli atölye ve seyirlerle modern yaşama alternatif sakin, yavaş ve etik bir yaşam tarzını tanıtmak istiyoruz. Doğaya ve gezegenimize duyarlılığı arttırmak, daha az ve bilinçli tüketerek diğer canlı ve cansızlarla dayanışma içinde onları da gözeterek yaşayabileceğimizi anlatmak, bu düşünce ve yaşam tarzını yaymak için çalışmalar düzenleyeceğiz. Kayığımız giderek yıpranan doğa ve gezegenimizin sesi olmaya çalışacak.   Amaç, sadece bir geleneksel denizcilik anıtı yapmak değil, bu yelkenliyle bu hedefler doğrultusunda sürekli faaliyetlerde de bulunmak” dedi.

 

 

GELENEKSEL DENİZCİLĞİMİZİ KORUMAK ZORUNDAYIZ
 

Denizci bir ailenin 5. Kuşak kaptanı olan Binder, küreselleşmenin kontrolden çıktığı günümüzde kültürlerin giderek özgünlüklerini yitirdiğini belirterek “Oysa farklılıklar insanları değişik seçeneklerle tanıştırarak daha zengin ve sürdürülebilir bir dünya sunma potansiyeli taşıyor. Geçmişten öğrenebileceğimiz ve tekrar kullanıma sokabileceğimiz çeşitli pratikler ve değerler olduğuna ve dolayısıyla kültürel özgünlüklerin korunması gerektiğine inanıyoruz. Denizcilik, özellikle geleneksel denizcilik de yöremiz ve denizimiz için korunması gereken son derece önemli bir kültürel varlığımız.  Amacımız, denizciliğin en doğal hali olan geleneksel yelkencilik üzerinden bu gidişe karşı yerel bir direniş noktası oluşturarak hem doğaya duyarlılığı arttırmak ve geliştirmek hem de başka varlıklarla paylaştığımız bu gezegenle uzlaşma, uyum ve dayanışmaya dayanan bir yaşam tarzını teşvik etmek.   Kayığımız, geleneksel denizcilik kadar doğal denizcilik de diyerek sakin, yavaş ve etik bir yaşam alternatifine öncülük edecek. Bu mesajın daha güçlü ulaşması için de motorsuz bir yelkenliyle yola çıkmayı seçtik” ifadelerini kullandı. 

 

 

MOTORSUZ TEKNE İLE GİRİT ADASINDAN BODRUM’A 90 YIL ÖNCEKİ GÖÇÜ CANLANDIRACAĞIZ

 

Binder projenin tamamlanmasının ardından motoru olmayan tek direkli yelkenli tekne ile Bodrum’a 150 mil uzaklıktaki Girit Adası’na giderek , oradan 90 yıl önceki mübadele dönemindeki Giritli Müslümanların Bodrum’a göçünü canlandıracağını belirterek “Teknoloji ilerledikçe kültürümüzden doğamızdan beklide biraz insanlığımızdan uzaklaşıyoruz. Bugün üzerinde çalıştığımız tekne yüz yıllarca Ege ve Akdeniz’de ticari amaçla kullanıldı, mübadele döneminde insanlar bu tekne ile Girit’ten Bodrum’a göç etti. O günleri yeniden canlandırıp mübadele günlerinin heyecanını ve anılarını yaşatacağız” diye konuştu.

Binder projede tekne yapım ustası Mehmet Uyav ile birlikte Bodrum Deniz Müzesi kuruluşunda yardımcı olan Zehra Denizaslanı, Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu’nun aktif olarak yer aldığını söyledi.

 


 



 



 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI