Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGenel8 bin yıllık kaya resimleri çelik kafes ve foto kapan...

8 bin yıllık kaya resimleri çelik kafes ve foto kapan ile korunacak

EKODOST Derneği Başkanı Bahattin Sürücü “Resimlerin korunması için 12 yıldır mücadele veriyoruz. Çelik kafes ve foto kapan ile korunma projesi için valiliğe bir kez daha müracaat edeceğiz” dedi.Aydın ve Muğla sınırları içinde kalan ve Bafa Gölü kıyısında yükselen Beşparmak (Latmos) dağlarındaki 8 bin yıllık Kaya resimlerinin bilinçsiz ziyaretçiler tarafından yok edilmesi tarih, doğa ve çevre sevenleri hareket geçirdi.

 

8 BİN YILLIK KAYA RESİMLERİ YOK OLUYOR

Binlerce yıllık kaya resimlerinin yağmalanması ve yok edilmesini önlemek için arkeologlar tarafından hazırlanan Çelik Kafes projesinin bir an önce hayat geçirilmesi istendi.

 

 

CUMHURBAŞKANLIĞINDAN VE BAKANLIKLARDAN YARDIM İSTEDLER

Ekosistemi Koruma  ev Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü yaptığı açıklamada Latmos’un Ana Tapınağ Karadere mağarasındaki  binlerce yıllık kaya resimleri ile ilgili yaptığı açıklamada“Çelik kafes uzaktan görünmeyecek ve doğal yaşamın istediğini bozmayacak şekilde yapılacak yöredeki maden ocaklarının tehdidi altındaki resimlerin korunması için dernek olarak  Cumhurbaşkanlığına ve ilgili bakanlıklara Aydın ve Muğla Mahallesi dilekçeler gönderildi Aydın Valiliği tarafından Derneği gönderilen yanıt yazısında söz konusu eserlerin çelik kafes ile korunacağı vurgulandı , ancak tam 12 yıldır herhangi bir şey yapılmadı. Dünya mirası kaya resimleri bilinçsiz ziyaretçi ve tarih yağmacıları tarafından yok ediliyor” diye konuştu.

 

 

KAYA RESİMLERİ LATMOS DAĞI TANRILARINI YANSITIYOR, ÇELİK KAFES VE FOTO KAPAN İLE KORUNACAK

Sürücü açıklamasının devamında “Ancak bugüne kadar hiçbir koruma tedbiri alınamadı. Şu anda Karadere resimleri kontrolsüz bir şekilde ziyaret edilmektedir. Kötü niyetli ve bilinçsiz kişiler tarafından, önceki yıllarda Göktepe kaya resminde olduğu gibi resimler tahribata uğrayabilir. 13 figür bulunduğunu resimlerin içinde tek bir resmin hemen ön plana çıktığını, kayadaki doğal bir nişin içine yerleştirilen kafasının üzerinde en büyük tanrıyı “Hava Tanrısı”nı simgeleyen T biçimli boğa boynuzları bulunduğunu, boynuzlu ya da boynuz maskeli insan figürlerinin, Paleotilik Dönem’den beri bilindiğini ve literatürde boynuzlu tanrılar, büyücüler ya da şamanlar olarak adlandırıldıklarını belirterek, Karadere resmindeki erkek figürlerini “Latmos Dağ Tanrıları” olarak yorumlamıştır. Bu nedenle ilgili kurumların hazırlayacağı koruma projesinin hayata geçirilmesi, resimlerin bulunduğu alana fotokapan kurulması ve girişte gerekli uyarı tabelalarının konulması için bir kez daha Aydın Valiliği’ne müracaat edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

 
 
BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler HABERLER

Son Yapılan Yorumlar