Bugun...



500 yıllık yörük köyü Çomakdağ'ın çiçek kokan kadınları

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı 500 yıllık Yörük Köyü Çomakdağ’da geleneklerin günümüze kadar yaşatılmış olması dünya kültür turizminde önemli bir yere oturdu. Güne başlarına çiçek takmadan başlamayan Çomakdağlı kadınlar ve yaşadıkları rengarenk evlerde Yörük kültürünü yaşatan Çomakdağ köylüleri Beşparmak Dağları’nın başında kültür turizminin önemli bir öğesi haline geldi.

facebook-paylas
Güncelleme: 12-01-2021 14:24:09 Tarih: 19-12-2020 21:01

500 yıllık yörük köyü Çomakdağ'ın  çiçek kokan kadınları

ANTERHABER-ÖZEL: Muğla’nın Milas ilçesinde 500 yıldır geleneklerini günümüze kadar taşıyan ve kaymakamlık ile köylülerin başlattığı “Çomakdağ Efsanesi’ni Dünya Tanısın” projesi köye doping etkisi yaptı. Kültür turizminde yapılan ulusal ve uluslar arası tanıtımların ardından köy turist akınına uğradı.

 

 

500 YILLIK KÖYDE KADINLAR GÜNE BAŞLARINA ÇİÇEKLER TAKARAK BAŞLIYOR

 

Muğla’nın  Milas ilçesine 35 km uzaktaki Beşparmak Dağları’nın tepelerinde yaklaşık 500 yıl önce korsan saldırılarından korunmak için kurulan Yörük köyü Çomakdağ güne  başlarına çiçek takarak başlayan kadınları, yöresel kıyafetleri ile yaşamlarını sürdürmeleri  ve 300-400 yıllık taş evleri ile Ege’de kültür turizminin en çok ilgi gören köylerin arasında yerini aldı.

 

 

Güne 7 yaşındaki çocuklardan yaşlılara kadar her kadının başına çiçek takarak başladığı köyde, yöresel kıyafetler ve evlerde kullanılan eşyaların yüzyıllardır korunduğunu belirten Profesyonel Tur Rehberi Müjdat Akgün “ Yüzlerce yıl önce b.aşlayan bir gelenektir köylülerin başlarına yörenin çiçeklerini otlarını takarak başlamaları. Bu yüzden onlara Gül Kokulu Çomakdağlılar denir. Güzel kokmak güzel görünmek için ve yeşile doğaya saygılarından ötürü başlarına çiçekler ve otlar takarlar. Bu Yörük köyü neredeyse 500 yıllık geleneklerini unutmadan günümüze kadar taşımışlardır. Köye adımınızı atar atmaz taşevlerden oluşan köyün mimarisinden. Rengarenk ahşap kapılı evlere ve müze gibi evlerinin içine kadar farklı bir dünyada kendinizi bulursunuz. Köy son yıllarda kültür turizminin vazgeçilmez bir öğesi haline geldi turlar düzenlenmeye başladı. Gelen turistler için köy meydanında Pazar kurulur, yemekler yapılır ve 300-400 yıllık köy düğünleri gerçekleştirilir” dedi.

 

Milas Kaymakamlığı , Çomakdağ Köyü Muhtarlığı, ÇOKDER (Çomakdağ Kızılağaç Köyü ve Havalisi Kültür, Turizm, Araştırma ve Geliştirme Derneği)  ve TÜRSAB tarafından hazırlanıp geliştirilen kültür projesi kapsamında kış aylarında ulusal ve uluslar arası fuarlarda yapılan tanıtımların ardından köye turist akını yaşandı.

 

 

TARİHİ EVLER TURİST KONAĞI OLACAK, TURİSTLER 500 YILLIK GEÇMİŞİ YAŞAYACAK

 

Euromos, Hereklia ve Gadelea harabeleri üçgeninin tam ortasında kalan, çam ağaçları ve  meyve bahçeleri ile cennetten bir köşeyi andıran Çomakdağ’ ın tanıtımında çiçek başlı kadınların önemli rolü olduğunu söyleyen ÇOKDER Başkanı Hasan Yıldırım “Taş evleri, kaya bacaları, ipek dokumacılığı ile tanınan Çomakdağ Köyü’nün kültür turizmine açılmasının ne kadar önemli ve etkili olduğunun ortaya çıktığını belirterek “Türkiye’de ilk kez bu kadar geniş köy halkının katılımı ile kültür turizmi projesini hayata geçirdik. Çomakdağlı köylülerin kültür turizmine olan ilgisi, fedekarlığı ve heyecanı köye turist yağmasını sağladı. Muğla’ya  deniz, kum, güneş turizmi için ile gelen turistler sadece bir saat uzaklıkta ki  köyde kendilerini 500 yıllık geçmişe sahip bir ortamda bulup, o anı yaşadıklarında  hem heyecanlanıyorlar hemde şaşırıyorlar. Çomakdağ’a olan ilginin gittikçe artması üzerine bölgede bulunan İkiztaş Köyü’nde doğa ve yayla turizmini, Kargıcak köyünde ise av turizmini geliştirmek için bu yıldan itibaren gerekli projeleri hazırlamaya başladık ve bölgenin Turizm Alanı ilan edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na müracaatımızı yaptık. Önümüzdeki yıldan itibaren Çomakdağ’da tarihi evleri “Turist Konağı” haline getirip, gelen turistlerin geceleri de burada konaklamalarını sağlamak istiyoruz. 200-300 yıllık taş evler pansiyon olarak kullanılabilir. Belediye ve birazda devlet desteği alabilirsek Çomakdağ’ı Türkiye tanıdı, dünyanın kültür envanterine girer” diye konuştu.

 

 

ÇOMAKDAĞ GEZİSİ İÇİN KONAKLAMA ALTERNATİFLERİ


Köyde otel veya pansiyon işletmesi olmadığı için bazı evlerde ve köy konağında sınırlı sayıda ziyaretçi ağırlanabiliyor. En yakın yer olan Milas’a giderek otel ve pansiyonlarda kalınabilir, restoran yok,fakat gözleme ve ayran gibi yiyecek ve içeçekler satılıyor, ünlü olan Çaykama tepsi böreği ise sipariş üzerine pişiriliyor. Çomakdağ Tanıtım Derneği’ne ve köy muhtarlığına önceden bilgi verip turlarla grup halinde gidenler için ise kişi sayısına göre yemek hazırlanıyor
Köyde yaşatılan gelenek ve göreneklerin bozulmadan gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayabilen Çomakdağ köyü’ne günü birlik bir gezi yaptıktan sonra çevrede benzer özellikler barındıran İkiztaş, Kızılağaç ve Ketendere köylerinide gezebilirsiniz.

 

ÇOMAKDAĞ KÖYÜ:

Antik çağlardan beri yerleşim olduğu bilinen Çomakdağ, tarih boyunca sırasıyla Bizans, Selçuklu, Menteşe Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu’nun hâkimiyeti altına girmiştir. Çomakdağ köyleri, Yörük-Türkmen köyleridir. Anadolu’da Moğol akınlarından kaçan Türkmenlerin ilk olarak 14. yüzyılda Çomakdağ çevresine yerleştikleri bilinmekte, fakat adlarına resmi kayıtlarda ilk defa erken 16. yüzyılda rastlanılmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI