Bugun...



3500 yıllık antik kenti talan ettiler, kazı başkanı Adnan Diler isyan etti

Muğla’nın Bodrum ilçesinde 3500 yıllık Antik Pedasa Kenti’ni hazine avcılarının talan etmesi on yıldır kazıları yöneten kazı başkanı Prof. Dr. Adnan Diler’in büyük tepkisine neden oldu.

facebook-paylas
Tarih: 10-02-2021 20:30

3500 yıllık antik kenti talan ettiler, kazı başkanı Adnan Diler isyan etti

Diler yaptığı açıklamada “Pandemi döneminde ve özellikle sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde kaçak kazıları önlemekte güçlük çekiyoruz. Personel yetersizliği var. Eline metal dedektör alan antik kentlere dalıyor. Kültür Bakanlığı’nın gücü yetmez yerel yönetimlerinde antik kentlere ve ören yerlerine sahip çıkması gerekir. Jandarma, polis ve zabıta 24 saat devriye gezmeli” uyarısında bulundu.

 

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Konacık Mahallesi’nde Prof. Dr. Adnan Diler başkanlığında  yaklaşık 10 yıl önce kazı ve kurtarma çalışmalarına başlanan Leleg’ lerden kalma 3500 yıllık Antik Pedasa Kenti harabeleri içerisinde kaçak kazı yapanların bazı mezar ve odaları açtıkları ortaya çıktı.

 

 

ANTİK KENT TE YAĞMA VAR

 

Turizmci Turan Akyüz’ün tespit ettiği kazılarda bazı mezarlarda iki metreye kadar inildiği ve açıldığı görüldü. Antik kentin muhtelif yerlerinde de hazine avcılarının farklı çalışmalar yaptığı saptandı. İhbarlar üzerine Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ve Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturma başlattığı öğrenildi.Turan Akyüz kaçak kazı yapılan bölgeleri fotoğrafladığını belirterek “Bodrum’un ilk yerleşim yerlerinden biri olan Antik Pedasa Kenti’nin tarihini gün ışığına çalışmaları devam ederken, hazine avcılığının önlenememesi tarihimiz açısından olumsuz bir gelişme. Soyguncuların ne bulup bulmadığı belli değil ama burada bir talan söz konusu. Pedasa Antik Kenti bölgesinde 3-4 yerden kiriş olduğu için kaçak kazılarda önlenemiyor. Bildiğimiz kadarı ile antik kentin bir girişinde şu anda bekçi bulunuyor. Önlemlerin sıkılaştırılması tarihi zenginliğimizin yağmalanmaması açısından önemli bir adım olacaktır diye düşünüyorum” dedi.

 

 

KAZILARLA LELEG TARİHİNİ 600 YIL GERİYE GÖTÜRDÜK

 

Yaklaşık on yıldır aralıklarla süren kazı ve kurtarma çalışmalarında elde edilen bulgulardan Leleg tarih ve kültürünü 600 yıl geriye götürdüklerini ve çok önemli eserleri gün ışığına çıkardıklarını belirten Diler “Özellikle pandemi döneminde ve sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde eline dedektörü alan antik kentlere dalıyor. Bu sadece Pedasa antik kenti için değil tüm ören yerlerimiz için geçerli ne yazık ki koruyamıyoruz. Dedektörlerle gelenler bir iki metrelik derinliğinde her şeyi bulabiliyorlar. Çünkü bizim antik kentlerimiz toprağın çok derinliğinde değil, yüzeye çok yakın. Antik Pedasa Kenti’de çok dağınık bir bölgede bulunuyor Bu nedenle bir bekçinin yapabileceği bir iş değil. Antik kentleri korumak sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görevi değil” dedi.

 

ANTİK KENTLERDEN ÇALINANLAR YURT DIŞINA KAÇIRILIYOR

 

Antik Kentler’deki yağmanın pandemi döneminde hızla arttığını belirten Diler “Konuyu Bodrum Kaymakamı’na ilettim, Belediye’ye ilettim. Bu değerleri korumak sadece bakanlığın işi değil, çünkü bakanlığın tüm bütçesini ayırsanız sadece Pedasa Antik kenti’ni koruyamazsınız. Bu nedenle zabıta, jandarma ve polis tarafından oluşturulacak devriyelerle önlemleri arttırmamız gerekir. Buradan çıkarılan eserler ne yazık ki büyük bir hızla yurt dışına kaçırılıyor. Ve bizler kaybolan değerlerimizi geri getirmeye çalışıyoruz. Çalınan değerlerin peşinden koşmaktansa yerinde korumak için herkesin seferber olması gerekir” diye konuştu.

 

 




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI