Bugun...



2400 yıllık lahit ilk kez açıldı, çıkanlar şoke etti

Bodrum'da bugün Kral Mousolos Dönemi'nden kalma 2400 yıllık lahitin kapağı ilk kez açıldı, içinden çıkanlar şoke etti. Kapağını açılışı Bakan Ersoy ve Bodrumlular ilgi ile izledi.

facebook-paylas
Güncelleme: 06-04-2021 13:14:51 Tarih: 05-04-2021 20:22

2400 yıllık lahit ilk kez açıldı, çıkanlar şoke etti

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bir evin temel kazısı sırasında bulunan 2400 yıllık lahitin kapağı bugün kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’ un izlediği tören ile ilk kez açıldı. Bir kadın bir erkek iskeleti ile takı ve kişilere ait eşyaların bulunduğu mezardan 2400 yıl sonra gün ışığına çıkarılan eserler görenleri şaşkına çevirdi, Lahitin açılışın izlemek isteyen Bodrumlular evlerinin çatılarına akın etti.

 

 

Muğla'nın Bodrum ilçesindeki Yokuşbaşı Mahallesi Cevat Şakir Caddesi'ndeki  şubat ayında başlayan bir evin temel kazısında 8 Mart tarihinde tarihi eser bulunması üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi inşaatı durdurarak kazı ve kurtarma çalışmaları başlattı.  Yaklaşık 550 metrekarelik alanda bulunan mezarlar  teker teker açılırken M.Ö. 400 yıllarına  ve Kral Mousolos Dönemi'ndeki Karya Uygarlığı'na ait bir lahit mezar bulundu. Yapılan çalışmalarda lahitin yaklaşık 1,5 ton ağırlığındaki mermer kapağı açılır hale geldi.

 

 

Kültür ve Turizm bakanı Mehmet nuri Ersoy, AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, AK Parti İlçe Başkanı Osman Gökmen, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Hüseyin Toprak ile arkeologlar ve tarihçilerin bulunduğu tören ile lahitin kapağı bugün vinç yardımı ile açıldı. Yaklaşık 15 dakikada 2400 yıl sonra ilk kez açılan lahitin içeresinde yan yana yatan bir kadın ve bir  erkek, ayrıca kişilere ait önemli eşyalar, takılar olduğu görüldü.

 

 

ESERLERİ GÖRMEK İÇİN ÇATILARA AKIN ETTİLER

 

Bodrumlular hayranlık uyandıran lahitin içerisindeki iskelet ve tarihi objeleri görmek için evlerinin çatılarına akın ettiler.  110 cm derinliğinde 2 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğinde olan lahitin içerisinden çıkarılan bir su testisinin 2400 yıl önceki gibi aynen durduğu görüldü. Müze Müdürü Hüseyin Toprak su testisini Bakan Ersoy’a verdi. Selçuk ardından mezar ile ilgili gelişmeleri ve bilgileri bakan Ersoy’a aktardı.

 

BAKAN ERSOY “BODRUM’UN TARİHİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ESER”

 

Lahit ve yanında bulunan mezarlar ve yerleşim yerlerinde inceleme yaptıktan sonra açıklama yapan Bakan Ersoy “Burası 8 Martta yapılan bir kazı sırasında keşfedildi. Ve bulunan lahitin kapağını bugün ilk kez sizlerle beraber açtık. Bir erkek ve bir kadın iskeleti var içerisinde. Burası 2400 yıllık yani M.Ö. 400 yılına ait. Halikarnassos’un doğu nekropol kısmına ait olduğu düşünülüyor. O bölgenin mezarlık bölgesinde yer alıyor. Bizi sevindiren yanı hiç bozulmamış ve hiçbir yerden de hasar almamış olması. Gömüldüğü gibi aynı şekilde kalmış. Şuanda gördüğünüz gibi içindeki eserlerde hiçbir depremden etkilenmemiş” diye konuştu.

 

 

KAPAĞI TEKRAR KAPATIP KORUMAYA ALACAĞIZ

 

Ersoy açıklamasının devamında ise “ Lahitin kapağını geçici olarak  tekrar kapatacağız ve üzerine güneşten koruyacak bir çadır yapacağız. Bu şekilde yavaş yavaş içindekileri çıkaracağız. İlk etapta sadece seramik bir eser çıktı ama içi çamurla kaplı olduğu için kazı çalışmaları sırasında daha fazla esere ulaşacağımızı düşünüyoruz” dedi.

 

ÇIKARILAN ESERLER BODRUM MÜZESİNDE SERGİLENECEK

 

Ersoy çıkarılan eserlerin Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde sergileneceğini belirterek “Bu lahit iyi bir değer oldu. Kazı çalışması Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Başkanımız tarafından yönetiliyor. Burada bulunan bütün eserlerin Bodrum sualtı Arkeoloji Müzesi’ne transferi yapılıp orada da sergilenmesi yapılacak” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



HABER VİDEOSU





Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI