Bugun...



TCG Çeşme’nin Orta Ege’ye açılması Atina’yı telaşlandırdı

Türkiye’nin Orta Ege Denizi’nde bugün başlayacak olan ve 2 Mart 2021 tarihine kadar sürecek olan TCG Çeşme araştırma gemisi için Navtex kararı Yunanistan’ın başkenti Atina’yı heyecanlandırdı. Hidrografik-oşinografik ölçümler yapmak üzere ‘TCG Çeşme’ araştırma gemisinin Orta Ege’deki çalışmaları ile ilgili olarak yayınladığı 0122/21 sayılı Navtex Yunan donanmasının yakından takip edeceği belirtildi.

facebook-paylas
Tarih: 18-02-2021 21:00

TCG Çeşme’nin Orta Ege’ye açılması Atina’yı telaşlandırdı

Türkiye’nin, hidrografik-oşinografik ölçümler yapmak üzere ‘TCG Çeşme’ araştırma gemisinin, 18 Şubat-2 Mart tarihleri arasında Orta Ege’deki çalışmaları ile ilgili olarak yayınladığı 0122/21 sayılı Navtex Atina’da heyecan yarattı. Askeri makamlar arasında başlayan hareketliliğin ardından yapılan açıklamalar Yunan medyasında geniş yer buldu.

 

YUNANİSTAN DONANMASI YAKINDAN TAKİP EDECEK

 

Yunanistan Genel Kurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Deniz ve Hava kuvvetleri’nin  hazırlıklı olduğu  belirtilerek  “Türk oşinografi gemisi, ilgili Navtex’te belirtilen bölgeye gidecek mi, gitmesi halinde Türk savaş gemileri tarafından refakat edilecek mi sorularına cevap arandığı, ve Yunanistan donanmasınında bölgede olacağı ” denildi. Aynı haberlerde, söz konusu bölgeye gitmesi halinde bile Çeşme araştırma gemisinin  deniz dibinde değil, sadece su seviyesinde ölçümler yapacağı belirtilmekle birlikte, bunun yine de ‘tahrik’ teşkil ettiği öne sürüldü.

 

 

TÜRKİYE DOSTLUK FORUMU’NA NAVTEX İLE MİSİLLEMEDE BULUNDU

 

Yunan basını iki ülke üst düzey görevlileri arasında istikşafi görüşmelerin devam ettiği bir sırada, x kararının Yunanistan’ın Atina’da 11 Şubat’da Ege ve Akdeniz’de 7 ülke  ile birlikte düzenlediği Dostluk Forumu’na karşılık misilleme olduğu iddia edildi. Dostluk Forumu’na Yunan, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Kıbrıs Rum yönetimi dışişleri bakanlarının katılmıştı.

 

ÇEŞME NEDENİYLE 62. TUR GÖRÜŞMELERİ İPTAL EDİLMEZ

 

Uluslararası Politika Doçenti Sotiris Serbos, Çeşme araştırma gemisinin Ege Denizi’ne açılmasının  Ankara'nın bölgesel stratejisinde ve "mavi vatan" doktrininde bir değişiklik olmadığını gösterdiğine dikkat çekerek "Çeşme" nin açıklanan ayrılışı bir şüphe iklimi yaratıyor, ancak  bu aşamada Atina'daki 62. keşif temaslarının gidişatını etkilemeyeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

 

TCG Çeşme, orta ve derin sularda hidrografik ve oşinografik çalışmalar yapmak için dizayn edildi. Deniz haritalarının güncellenmesi için de jeolojik araştırmalar yapan TCG Çeşme, batimetrik derinlik, manyetik şiddet, yerçekimi kuvveti, deniz yüzeyi ısısı, sismik hareketlilik, ses hızı, ortam ışığı ve tuzluluk oranı konularında hassas araştırmalar yapabiliyor.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI