Bugun...



Muğla’da kadınlar meydanlardan haykırdı. “Karanlığa teslim olmayacağız”

Muğla ve 13 ilçesinden gelen onlarca kadın bugün Sınırsızlık Meydanı’nda yerel seçim öncesi kadın haklarının hayat geçirilmesi ile ilgili eylem ve basın açıklaması yaptılar. Ellerinde ziller, davullar ağızlarında düdüklerle meydana gelen onlarca kadın dans etti, kadın yönelik şiddete isyan etti.

facebook-paylas
Güncelleme: 25-03-2024 13:18:12 Tarih: 23-03-2024 18:54

Muğla’da kadınlar  meydanlardan haykırdı. “Karanlığa teslim olmayacağız”

Muğla’da çeşitli ilçelerden bir araya gelen kadınlar sokaklarda meydanlardan haykırdı. “Karanlığa teslim olmayacağız”!

 

Muğla ve 13 ilçesinden gelen onlarca kadın bugün Sınırsızlık Meydanı’nda yerel seçim öncesi kadın haklarının hayat geçirilmesi ile ilgili eylem ve basın açıklaması yaptılar. Ellerinde ziller, davullar ağızlarında düdüklerle meydana gelen onlarca kadın dans etti, kadın yönelik şiddete isyan etti. Aslı Ercan ve Ceren Cansu Sayın^'ın okudukları ortak basın açıklamasında“Bu ülkeyi tarikatlara teslim etmeyeceğiz, bu ülkeyi kadını erkekten aşağı görenlere teslim etmeyeceğiz, bu ülkeyi 6 yaşında bir çocukla tarikat şeyhini evlendiren gericilere teslim etmeyeceğiz. İşte tam bu yüzden laiklik ilkesini savunacağız. Karanlığa teslim olmayacağız.”

 

Muğla şehir merkezi ile 13 ilçeden gelen onlarca kadın bugün Sınırsızlık Meydanı’nda buluştu. Muğla ilinde bulunan kadın örgütleri (Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Muğla Karya Kadın Derneği), çeşitli Sendikalar, Meslek odası, STK ve bağımsız feminist ve kadınlar tarafından organize edilen eylem ve basın açıklamasına katılan yüze yakın kadına Menteşe CHP Belediye Başkan Adayı Gonca Köksal ile TIP Menteşe Belediye Başkan Adayı Nazmiye Kulaç’da destek verdi.

 

 

Ellerinde Dağları Delme Ferhat, Kürtaj Değil Yaşamı Yasaklamak Cinayet, 6284'e Sahip Çık, Feminist İsyan Her Yerde dövizleri taşıyan kadınlar sık sık düdük davul ve zilleri çalarak protesto gösterisinde bulundu. Kadınlar şarkılar söyleyerek meydanda dans etti. Sık sık Kadınlar Birlikte Birlikte Güçlü, Susmayacağız, İtaat Etmeyeceğiz sloganları attı.

YEREL SEÇİMLERE AZ BİR SÜRE KALA KADINLAR OLARAK BİZDE VARIZ DEMEK İSTEDİK

Bodrum Kadın Dayanışma Üyesi Fethiye Kızak “Yerel seçimlere az bir süre kala kadınlar olarak bizde varız, demek istedik, sesimizi meydanlardan adaylara duyurmak istedik. Kadınların hakları ve şiddete karşı takip etiğimiz tüm süreçleride bundan sonra takip etmeye devam edeceğimizi belirtmek istedik” dedi.

Elinde davul el eyleme katılan Mimar Elif Aytaç ise “Kadınlar olarak yerel seçimlerden önce adaylara taleplerimizi iletmek istedik, sesimizi duysunlar istedik, tencere tava, düdük davul ve sesimizle isteklerimizi duyurmaya geldik” diye konuştu.

HER PROJEDE KADINLAR YER ALACAK

Menteşe Belediye Başkan Adayı CHP’Li Gonca Köksal ise”Toplumun her alanında eşitsizlik ev ayrımcılığa karşı sesimizi duyurmak için bugün buradayız. Kadınlar için dezavantajlı gruplar çocuklar ve yaşlılar için projeler hazırladık her projede kadınlarımızın yer almasını sağladık, bugün bende kadın arkadaşlarımla meydanlardayım” diye konuştu.

 

KARANLIĞA TESLİM OLMAYACAĞIZ

Kadınlar adına basın açıklamasını Aslı Ercan ve Avukat Ceren Cansu Sayın okudu :”Bugün buraya eşit olduğumuz, özgür olduğumuz, laik, demokratik ve barışçıl bir ülkeyi kurma sözünü vermeye geldik.

Yerel seçimlere giderken, kadın sözünü seçim meydanlarına taşımak için mücadele eden kadınlar ile dayanışmak için buradayız.

Bizler, her güne erkekler tarafından katledilen, şiddete maruz bırakılan kadınların, istismar edilen çocukların, nefret suçlarına maruz kalan LGBTİ+ların (lubunyaların) haberleriyle başlıyoruz.

Kadın düşmanları, kadın katilleri cezasızlık politikalarıyla ödüllendirilirken hayatlarını savunan kadınlar sadece hayatta kaldıkları için aynı yargı sistemi tarafından cezalandırılıyor.

 

 

Ülke tarihinin en gerici ittifakı iş başında. Bir yandan neoliberal politikalarla temel haklarımıza erişimimiz engellenirken diğer yandan Siyasal İslamcı faşizmin yükselişi ile varlıklarımıza kastediliyor.  Eşit yurttaşlık haklarımızın güvencesi olan Laiklik ilkesine saldırılıyor. Bu ülkeyi tarikatlara teslim etmeyeceğiz, bu ülkeyi kadını erkekten aşağı görenlere teslim etmeyeceğiz, bu ülkeyi 6 yaşında bir çocukla tarikat şeyhini evlendiren gericilere teslim etmeyeceğiz. İşte tam bu yüzden laiklik ilkesini savunacağız. Karanlığa teslim olmayacağız.

Yerel seçimlere 8 gün kaldı.

Karşımızda yağmacı, rantçı ve sorumsuz yerel yönetimler örgütleyen bir iktidar var. Diğer yanda da feminist hareketin ve kadın hareketinin bütün kazanımlarından yararlanan ancak en az iktidar kadar sorumsuz davranan bir muhalefet var. Kadınların siyaset yapma iradesini kotacılığa indirgeyen, seçilmesi mümkün olmayan yerlerden kadın adaylar göstererek, kadınları siyasal alanın dışına iten bir muhalefet var.

Bizler bugün buraya 1900’lerden beri siyasal alanda kadınların var olma mücadelesi veren süfrajetlerin sözünü getirdik.

 

Muğla, kadına yönelik şiddet oranının en yüksek olduğu illerden biri. Kadına yönelik şiddet oranının bu denli yüksek olduğu bir şehirde, kadına yönelik şiddeti önlemek ve toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamak üzere hiçbir politika üretmeyen bir yerel yönetime rıza göstermemiz mümkün değildir.

Bizler deneyimlerimizden de biliyoruz ki, erkek şiddetine karşı önlem politikaları yerel yönetimler tarafından geliştirilebilir, yürürlüğe konulabilir, etkin bir biçimde uygulanabilir. Yeter ki feministler, kadınlar yerel yönetimlerin içinde olsunlar, yeter ki kadınların siyaset yapma söz üretme iradeleri birileri tarafından ketlenmesin. İşte bu sebeple yerel yönetimlerin kadın örgütleri ve feminist örgütlerle iş birliği içinde olması, hizmetlerini feminist örgütlerin etkin katılımına acilen açması gerekmektedir.

- Yaşadığımız şehirde, güvenli, ışıklı sokaklarda, parklarda yürümek istiyoruz. Güvenli toplu taşıma imkânı, güvenli ulaşım imkânı istiyoruz.

- Sığınak ve kadın danışma merkezlerinin sayısının artırılmasını, feminist örgütler ve kadın örgütleriyle iş birliği içinde bu kurumlarda nitelikli hizmet vermesini istiyoruz,

- Tek adam kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilinmiş olsa dahi İstanbul Sözleşmesi’nin yükümlülüklerini uygulayan belediyeler istiyoruz,

- Sivil toplum örgütlerinin, kadın ve LGBTİ+’ların katılımıyla yerel eşitlik eylem planları oluşturan bu eylem planlarını uygulayan yerel yönetimler istiyoruz,

- Eşit işe eşit ücret ilkesini uygulayan, kurum içi cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele eden yerel yönetimler istiyoruz.

- Cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, ırk, dil, din, medeni durum, sağlık durumu, engellilik, sınıf, sosyal statü ayrımı yapmaksızın kapsayıcı ve erişilebilir hizmet sunan bir belediye istiyoruz,

Bizler, kadınları sadece oy potansiyeli olarak görmenizle YETİNMEYECEĞİZ. Şehirler bizim, sokaklar bizim hiç kimseye bırakmaya niyetimiz yok.

Dünya bizim, size bırakmayacağız.  Feminist mücadelenin onlarca yıla dayanan tarihinde ataerkiye karşı nasıl barikat kurduysak, bundan sonra da daha güçlü aşılmaz barikatlar kuracak, safları sıklaştıracağız.

Ülkemizde bugün hüküm süren gerici ittifakınızı de yine biz kadınlar püskürteceğiz.

Kimse unutmasın inşa etmeye çalıştığınız siyasal İslamcı faşizm karşısında kadınlar var!

Eşit ve özgür bir yaşamı, laik bir ülkeyi kuracak olanlar kadınlardır!

Çevre haklarını savunan Alamut'tan gelen Kadınlar kendi açıklamalarını yaptıktan sonra, Akbelen'den yazılı olarak yaptıkları açıklama okundu ve kadınlar birlikte halay çekerek, dayanışma ağlarını büyütme sözü ile buluşmayı sonlandırdı.

 

Yaklaşık iki saat süren eylem sonrasında kadınlar sessizce geldikleri ilçelere döndü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 



Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI