Bugun...



Bodrum’un cennet koylarında denizanası paniği

Muğla’nın turistik ilçesi Bodrum koylarında son bir haftadır görülen dev denizanaları denizcileri ve turizmcileri tedirgin etti. Denizanaları mavi bayraklı koylara vurmaya başlarken, sahildeki otel ve kafeterya personeli kürek ve tırmıklarla denizanalarını temizledi.

facebook-paylas
Tarih: 19-03-2024 18:41

Bodrum’un cennet koylarında denizanası paniği

Muğla’nın turistik ilçesi Bodrum koylarında son bir haftadır görülen dev denizanaları denizcileri ve turizmcileri tedirgin etti. Denizanaları mavi bayraklı koylara vurmaya başlarken, sahildeki otel ve kafeterya personeli kürek ve tırmıklarla denizanalarını temizledi. Turistik ilçede son bir haftadır, Torba, Gündoğan, Turgutreis ve Yalıkvak koylarında görülen ve mavi bayraklı plajlarda sahil vuran dev deniz anaları görenleri tedirgin etti.Sahildeki kafeterya ve otel personeller karaya vuran denizanalarını kürek ve tırmıklarla temizledi.

 

 

25 YILLIK KAPTANIM BU TÜRÜ İLK KEZ GÖRÜYORUM

25 yıllık kaptan 48 yaşındaki Kemal Çelik “Sular ve mevsimler ısındığında birçok denizanası görürüz, ancak bunlar yeni bir tür ve zehirli olduğu söylenir. Geçtiğimiz yılılar oranla Bodrum’da de deniz suyu 2- 3 derece oranında ısındı. 25 yıllık kaptanım bu türü denizlerimizde ilk kez görüyorum” dedi.

 

 ÇOK DİKKATLİ OLUNMASI GEREKİR, KESİNLİKLE ELLEMEYİN

Prof. Dr. Mustafa Arslan bu tür deniz analarının görüldüğü yerlerde ya denize girilmemesi ya da çok dikkatli olunması gerektiğini belirterek “Bu tür denizanalarının üzerinde gözle görülemeyecek derecede zehirli toksit dikenler ve  hücreler vardır. Bunlar temas halinde patlar ve insan vücuduna yayılır. Temas eden kişinin o yerine varsa amonyak sürülebilir, yoksa kişinin idrarı bile sürülebilir. Ancak hemen bir hekime görünmelidir. Temas edilen yere batan zehirli dikenler cımbız ile temizlenebilir. Bölgede tanık olduğumuz birkaç vaka var ancak insanlar ne olduğunu anlayamadıkları ve bilinçli olmadıkları için sağlık kurumlarına da gitmiyorlar, bu tür zehirli denizanaları ihmale gelmemeli. İklim değişiyor. Deniz sıcaklıkları değişiyor, bunları temizleyerek yok edemezsiniz. Doğada bu türlerle alışmayı öğrenmek zorundayız” diye konuştu.

 

 

 

 

 



Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI